Снимка: архив, БГНЕС

Проведе се първата от трите насрочени от БСП срещи с други политически сили за съставяне на правителство с третия мандат.

В началото на разговора с лидерите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Корнелия Нинова отново повтори, че мандатът не може да бъде върнат веднага, защото тогава парламентът ще бъде разпуснат. Тя заяви, че ако по време на срещите не може да бъде постигнато съгласие за съставяне на кабинет, трябва да бъде обсъдена актуализацията на бюджета, което е основен приоритет за страната в момента.

Мая Манолова заяви, че съставянето на правителство "на всяка цена" не е решение. Положихме всички усилия да бъде избрано правителство на промяната, което да извърши очакваните от хората реформи в правосъдието, здравеопазването и социалната среда, заяви Мая Манолова.

Още по темата

Неведнъж сме казвали, че нашето разбиране е, че зад такова правителство трябва да застанат формациите на промяната, защото такова е очакването на хората. Сега очакването беше, че формациите, които са изпратили в парламента, ще успеят да подкрепят едно редовно правителство, така че Борисов окончателно да бъде премахнат от властта, посочи Малонова.

По думите й очакването на българите, които поискаха промяна, е ГЕРБ и ДПС да стоят надалече от властта. След участието на Слави Трифонов обаче се видя, че това не може да бъде решение. Не бихме подкрепили правителство на всяка цена. Ако виждате формула без ГЕРБ и ДПС да бъде съставено правителство, ние сме съгласни. Но да разчитаме на гласовете на тези две формации би било подмяна, заяви Манолова.

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" допълни, че провежданите в момента преговори няма как да бъдат такива за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.

"За съжаление, по независещи от нас причини това няма как да бъде разговор за съставяне на правителство, защото едно такова правителство би било държано от ГЕРБ, което както ние, така предполагам и вие, няма как да допуснем", обясни той, цитиран от bTV.

Корнелия Нинова обаче увери, че подкрепа от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС няма да бъде търсена.

Все пак Хаджигенов адмирира решението на лидера на БСП да обяви още преди началото на срещите с останалите партии, че БСП ще задържи мандата колкото време е нужно, за да се свършат "важните неща".

„За нас има три кръга задачи, които трябва да се случат в оставащите дни на 46-ия парламент. Първият кръг - това са предложенията между първо и второ четене по актуализацията на бюджета. Готови сме да водим разговори, за да се случат нещата. Ние вече сме готови с нашите предложения и бихме подкрепили вашето искане да бъде съкратен срокът между двете четения”, подкрепи думите му Манолова.

Във втория кръг според ИБГНИ трябва да бъдат обсъдени редица проблеми, като исканията за реформа в правосъдната система, да бъде постигнат консенсус по отношение на Плана за устойчивост и развитие. Сред предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме!" е и отлагането на поскъпването на цената на водата с една година в светлината на задаващата се икономическа криза за домакинствата у нас.

По време на срещата стана ясно, че двете партии лесно ще постигнат консенсус по отношение на различни теми и политики и по думите на Нинова, след разговорите с ДБ и ИТН ще стане ясно дали основният фокус на тези преговори ще остане опитът за съставяне на кабинет, или актуализацията на държавния бюджет в съкратен срок.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase