Снимка: БГНЕС

"Очевидно сме в криза и проблемът е в бягството от отговорност". Така президентът Румен Радев коментира възможността за нови избори в страната по време на гостуването си в Рудозем.

"Президентът по конституция има право да решава на кого ще връчи третия мандат. Ако сте чули моето изявление при връчването на мандата, трябва да сте ме разбрали. Политиката е най-вече отговорност. Крайно време е парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност. Защото системното бягане от отговорност ще доведе до това на следващи избори тези партии да бъдат санкционирани." заяви още Радев.

Президентът допълни, че е много важно да се мисли рационално какви ще са последствията за хората, ако няма споразумение между партиите.

Още по темата

"Докога хората ще чакат за решаването на елементарни въпроси. Колко избори трябва да преминем, за да разберем, че без диалог не става? Колко е нужно, за да разберем, че без коалиция не става?", зададе въпрос държавният глава и допълни, че е винаги готов за съставяне на правителство, но не  иска в момента да говори за следващо такова, тъй като на дневен ред е реализация на редовен кабинет. Все пак коментира, че Стефан Янев е доказал многократно, че е стабилен премиер.

Той коментира и въпроса за двойното гражданство на служебния министър на икономиката:  "Кирил Петков има декларация по всички изисквания на Конституцията", заяви президентът.

Според него, най-важното е да се укрепи здравната система, така, че всеки българин, който се нуждае от преглед, има нужда от болница, да го получи. Смятам, че служебното правителство работи много добре в тази посока. Тези допълнителни ваксини са по сключени предварителни договори от предишното правителство, който е международен и трябва да се спазва", каза Радев. Относно ваксинацията, президентът очаква единен призив от специалистите и не би се заел с агитация в тази посока.

Румен Радев коментира и ситуацията с наближаващата вълна бежанци като обясни, че плановете за взаимодействие по въпросите за бежанците се актуализират в днешната ситуация и българската армия може да се разположи по границата, но е необходимо и да се актуализира бюджета за тази дейност.

Държавният глава бе и в Чепеларе за да обсъди развитието на туризма и икономиката на среща с представители на местната власт и бизнеса. Той е на обиколка в пограничните ни градове.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase