Снимка: БГНЕС

Общ преглед
В МС с участие на почти всички министерства, службите за сигурност, агенции, НПО е създадена координационна група със задача непрекъснато следене на обстановката, оценяване на външни и вътрешни фактори, като анализът е ежедневен. Това коментира служебният премиер Стефан Янев заради засиления мигрантски поток, след като талибаните взеха властта в Афганистан.
Още по темата
От началото на годината има известно увеличение на натиска по границата, включително преди драматичната ситуация в Афганистан.

Защитата на границата е процес, който продължава последните 7-8 години, но ситуацията се контролира от МВР.

„Към момента под ръководството на Гранична полиция личният състав, който патрулира, е увеличен с около 600 души. Направена е и координация с МО, като тя опира до нуждата от увеличаване на патрулите с подпомагане от въоръжените сили“, каза Янев.

Според него първостепенно значение е границата с Турция, където са основните пътища за преминаване на мигрантите, но и границата с Гърция не е за подценяване. И с двете държави има координация.

Премиерът съобщи, че планира в близките дни да има и заседание на Съвета за сигурност към МС.

Янев призна, че на места оградата на границата е компрометирана.

Според него е нужно и тя да бъде отговорност на МВР.

"В момент областните управители имат отношение по поддържането на оградата на границата, а гранична полиция охранява, но по отношение на поддържането на съоръжението е нужно централизация, така че ще търсим подкрепа от парламента в това отношение“, каза премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар