Снимка: Bulgaria ON AIR

Партията на Слави Трифонов няма да подкрепи какъвто и да е формат на правителство, предложен с третия мандат. Това заяви вчера в кулоарите на Народното събрание депутатът от ИТН Ивайло Вълчев.

Възможно ли е правителство без тяхна подкрепа или отново се устремяваме към нови избори?

"Връчването на третия мандат на БСП е стратегически избор на президента Радев да не се съставя кабинет. Единственият шанс да се изгради коалиция бе да се връчи на ИБГНИ, защото те можеха да хвърлят мостове и към ИТН, и към ДБ, и към БСП", посочи политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
"Вероятността за съставяне на кабинет с мандат на БСП е изключително ниска. БСП се опитват да изиграят картите си по такъв начин, така че на евентуални предсрочни избори да се представят в светлина, че са дали всичко от себе си. Но в същото време, ако има възможност за съставяне на кабинет, тя би могла да дойде от промяна в поведението на ИТН", заяви политологът Иван-Асен Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него проучването на "Маркет линкс", отреждащо на ИТН трето място, може да даде насока на Слави Трифонов и партията му. Андреева, от друга страна, признава вероятността отношенията между политическите сили да се запазят същите в евентуално 47-о Народно събрание, но изтъкна два фактора:

"Първият са президентските избори. Радев, влезе ли във втория мандат, поведението му ще се промени коренно. Той ще бъде алтернатива на целия модел, а не само на управляващите. От друга страна, изненадата е как ГЕРБ повежда. Те ще лидират процеса, връщането им стана доста бързо. Те усетиха пулса на обществените настроения и че "в целия този хаос България е губеща".

Тези два фактора коренно ще променят политическата ситуация, категорична е Андреева. Според нея разделенията в следващото НС ще са различни от протеста, който вече се е изчерпал като политическа идеология и като възможност да се състави коалиция.

"Това, че ИТН не успя да изгради коалиция, че предложи възможно най-екстравагатната идея, която сякаш от самото начало изглеждаше обречена - кабинет на малцинството само с 65 депутати, ги накара да получат обществена санкция. Те дойдоха на вълната на един голям процес и самите го нарекоха "изчегъртване". Но изчегъртването не е управление, дори не е и политическа кауза. Това вече започва да прилича на някакво безсмислено отмъщение и реванш, който към днешна дата не е актуален", коментира Андреева.

Според Иван-Асен Иванов потенциалът за промяна идва от най-харесваните лица в служебното правителство – Кирил Петков и Асен Василев, които ако се явят на изборите заедно с ДБ, имат шанс да станат първа политическа сила – нещо немислимо до преди изборите на 4 април.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase