Снимка: Bulgaria ON AIR

7 и 14 ноември са най-възможни дати за следващите президентски избори. Това потвърди вчера председателят на Народното събрание Ива Митева. Въпросът е дали ще бъдат 2 в 1 - президентски и парламентарни.

"Август не е най-добрият месец за отчитане на нагласи, въпреки това има няколко тенденции, които се улавят. Едната от тях е известна загуба на авторитет на ИТН и въобще на всички "партии на протеста", за това, че не успяха да излъчат правителство. Сред тях най-крепко стои "Демократична България", която има по-добри шансове при едни следващи избори", заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Той посочи, че при БСП се наблюдават известни проблеми, но въпреки това през последните седмици партията е получила значимост.

"Оказа се, че Корнелия Нинова е един от малкото хора, които могат да си поговорят със Слави Трифонов. При тази ситуация ГЕРБ укрепва, защото Слави губи авторитет - партията може да разчита на ефекта на махалото - половин година не може да се състави правителство и няма да бъдат малко хората, които ще си кажат, че ГЕРБ е познатото зло", подчерта Първан Симеонов.

Още по темата


Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" коментира, че предизборните кампании ще се смесят, без значение дали изборите ще бъдат 2 в 1.

"Радев влиза с огромен рейтинг в тази кампания. Той е в най-добрата позиция. Може да има проблем с това, че президентът няма някаква свръхангажирана партийна подкрепа", уточни Симеонов и изтъкна, че Радев е единствената фигура, която синхронизира "партиите на протеста".

По думите му президентът е вдигнал летвата със служебното правителство, което изпъква в момента.

"Има нови политически звезди. Кирил Петков набира мощ. Удобно се е позиционирал между Румен Радев и Христо Иванов", каза още Симеонов пред Bulgaria ON AIR.
 
Той допусна, че на нови избори ситуацията може да стане още по-патова, като почти изключи вариант за създаване на кабинет с третия мандат.

"Протестът" съвсем ще отстъпи от всичките си искания. ДБ предвкусва хубаво представяне на нови избори. А що се отнася до Трифонов, той влезе в удобна роля - опозиция на всички. Това е едно сигурно убежище за него", смята Симеонов.

По думите на политолога големият проблем на Слави Трифонов е решението му, че политиката може да се прави от неполитици.

Коментари Напиши коментар

118

ББ

преди 1 месец

Петков си е находка...ако заложи на олигарха прокопиев...даващ министри на...борисов...се самоубива!!!Народа ни е основният...ще ви принудим да се съобразите и да ни попитате...Как искаме да живеем?няма да ви позволим да ни налагате...САЩ молим Ви...осветлете как се финансират...ИТН,Гроб-дпс...цялата политическа...осветлете ги...ако не сте съучастници и лицемери...ако сте приятели на Народа ни!...не ни подценявайте...1300 г...сме тук...ако сте искренни!...ненамесата е...лицемерие и лъжа...

117

Кирил Петков..

преди 1 месец

Лицето на БГ-тарикатите........ Вие бачкайте... Ние ще разпределяме.......... Ако няма нищо за разпределяне-емигрирам, взимам друг паспорт.....

116

Ангелов

преди 1 месец

Що не престанете да ни го пробутвате този канадски гражданин и да ни убеждавате колко много го харесва народа. Престанете да говорите от името на народа. Социолози, журналисти, разни умньовци и участници във форумите- за вас се отнася. Престанете с манипулациите колко харесваме служебното правителство и президента! Еми, не ги харесваме!