Общ преглед
Според бизнеса само за десет дни от фирмите са източени в повече 53 млн. лева. Заради драстичен скок на цената на тока на борсата. Това заяви Мая Манолова от ИБГНИ, която е и председател на временната комисия по ревизия в парламента.

То време на заседание на комисията тя предупреди, че заради скъпата електроенергия една част от по-големите фирми обявиха, че спират работа.

Временната комисия по ревизия изслуша представителите на държавната енергетика, ръководството на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради състоянието на свободния електроенергиен пазар и причините за скока в цената на тока за бизнеса.

Депутатите поставиха два основни въпроса. Първият: дали умишлено е създаден дефицит на свободната енергийна борса, след като държавните производители не са предоставили достатъчно количество електроенергия, поради което цените на тока за бизнеса достигнаха 400 лв. за мегават., съобщи БНТ.

Вторият въпрос бе дали присъединяването на българския енергиен пазар към по-скъпия гръцки, вместо към по-евтиния румънски също се е отразило върху скока на цените.

Изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов обясни, че никога досега не е имало оспорване нито на клиринговите цени, нито на клиринговите обеми, които винаги са били съобразно офертите на самите борсови участници

"Няма как даден купувач да бъде накаран да купи енергия на цена, по-скъпа от тази, на която той предварително е декларирал, че е готов да купи", заяви Константинов.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев уточни, че пазарните обединения с всички наши държави съседки е трябвало да станат още преди три-четири години.

"Централата в момента е на 100% от капацитета си, макар че за някои хора това не е така. Преди една година централата е съгласувала график за осемте си блока със съответните институции, както е по правила и наредби", заяви изпълнителният директор на ТЕЦ "Марица изток 2" Живко Динчев.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов обясни, че холдингът не е оперативен, а финансов и по този начин не може да се меси в оперативната дейност на дружествата и в търговските им взаимоотношения.

"Има вече затворени централи, през 2023 г. Гърция ще затвори своите въглищни централи, Румъния - 2025 г., нещата отиват на зле в региона, ако не се изградят нови мощности", каза Николов.

Депутатите не останаха доволни от отговорите, като заявиха, че българската икономика страда от липса на евтина електроенергия, за да може да се изнася евтин ток за нашите съседи. От КЕВР съобщиха, че продължават регулаторна проверка на борсата, за да установят дали там има допуснати проблеми.

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 9 месеца

Продължение: Аз няма да се учудя, ако тока от първите фотоволтаични мощности въведени експлоатация по закона до 2009 г се изкупува именно на тези цени от 700-800 лв за MWh, то закон не може да се променя със задна дата! Я познайте сега защо плащате скъп ток, и на кого го дължите- М.Ман.!

96

Анонимен

преди 9 месеца

Между другото М. Манолова е един от вносителите на закона за възобновяеми енергийни източници 2007 г. , в който закон е фиксирана изкупна цена за фотоволтаиците 700-800 лв на MWh и то на всеки който поиска!! Това означава, че не може да се промени току така цената. И за нула време са били гарантирани няколко GW мощности на безумни цени. Чак през 2011 закона е променен, оставени са само към 500 MW мощности и цените са свалени на около 200 лв. И това ако не е наглост на М Манолова!

95

Арести за бандитите

преди 9 месеца

Арести з а наглите престъпници ограбващи Българския народ и бизнеса с скъп ток и скъпи горива.Аман от бандити на власт АМАН./Над 90 % от тока е произведен от изградени с ограбени от Българския народ живи левове.