Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Символично номинираният за министър председател от парламентарна група ГЕРБ, Даниел Митов, получи и веднага върна мандата от президента Румен Радев.

Още по темата

"Както заяви нашата парламентарна група още от самото начало, за съжаление ние не виждаме възможност вторият мандат да бъде реализиран и ще трябва, още на момента, в изпълнение на конституционните процедури, да ви предоставя становище, че предлагаме вторият мандат да се смята за нереализиран", заяви Митов.

От своя страна президентът Румен Радев благодари за улеснението.

На пресконференция преди това ГЕРБ обяви състав на кабинета, но категорично заявиха, че ще върнат веднага мандата на президента. От партията това бяха обявили още при консултациите при президента, като се аргументираха, че по този начин няма да се губи конституционно време.

Връчването на третия мандат се осъществява по лично усмотрение на държавния глава и не е зависим от подредбата на парламентарните групи по численост. Това трябва да се случи след 7 дни. На кой ще бъде връчен той предстои да видим. На пресконференцията на ГЕРБ по-рано Даниел Митов, заяви, че без конструктивни разговори и консенсус правителство не може да се състави. Аз не виждам такива за третия мандат, така че очевидно отиваме към избори, обясни Даниел Митов. Десислава Атанасова пък допълни, че е парадоксално, че първия и втория не желаят да управляват, а петия или шестия ще се опитват да направят правителство.

Ако и с третия мандат не се формира редовен кабинет - президентът, с един и същи указ, разпуска парламента и насрочва нови избори, в рамките на два месеца. Държавата остава в ръцете на служебен кабинет, който обаче е с ограничени правомощия и трябва да организира новите избори.

Коментари Напиши коментар

49

Чудна сцена

преди 8 месеца

"От своя страна президентът Румен Радев благодари за улеснението". Ами улеснение си е, как да не им благодари. Спестили са му време. Ако бяха взели мандата, след това трябваше да ги кани за да го върнат. Беше ясно, че правителство на ГЕРБ няма как да има.

48

Малко за политика

преди 8 месеца

ГЕРБ вече министерският съвет само отвън ще го гледат. Три мандата ни държаха на дъното на ЕС, най-бедната и корумпирана държава. Стига им толкова. Трябва обаче да се реши и проблема ИТН. И това е задача за избирателите. Вече се видя, какво може да се очаква от Слави и сценаристите му.

47

Нищо ново

преди 8 месеца

До Българин: И за какво да се бърза с третия мандат? В НС има внесени 40 законопроекта, в това число за актуализация на бюджета. Финансовият министър отчита по-високи приходи за полугодието от планираните. Но за да се използват трябва да се гласува в НС актуализацията на бюджета, без това няма да минем. Иначе няма да има пари за Ковид и за актуализация на пенсиите. Ще гласуват ли ГЕРБ за актуализацията? Не, (причини ще намерят) защото работят не за националните, а за гербаджийските интереси.