Снимка: Димитър Кьосемарлиев

На ход е третият мандат за съставяне на правителство. Защо никой не иска да направи компромис с егото и позициите си?

"Няма воля да бъде сформирано мнозинство", посочи социологът доц. Антоний Гълъбов в студиото на "Денят ON AIR".

"Основният въпрос на онези, които се занимават с политика, е свързан с властта. Сякаш никой не я иска, никой не е готов за нея или поне в хода на презентирането си. Видяхме някои гафове в цялата тази процедура. Въпросът за властта е много важен, както и осъзнаването дали имаш политическа, индивидуална, семейна или някакъв друг вид култура. Лидерството - дефицит", коментира политологът проф. Росен Стоянов.

"Виждаме един вид политическа култура, при която целта е да се твърди, че държавата е лоша, че властта е лоша, че политиците са еди какви си. Това е политически провинциализъм", посочи доц. Гълъбов. И добави, че новият елемент в момента е в това, че виждаме целенасочено усилие да бъде разрушена съществуващата система на политическото представителство, което всъщност била целта на ИТН.

Според него има усилие да не бъдат спазвани никакви парламентарни правила. А причината  - избирателите, които подкрепят тази партия, ще бъдат доволни от подобно поведение.

"ИТН експериментира след редовните избори - върна мандата и получи 100 000 гласа повече. Това означава, че най-вероятно разчитат, че на следващи избори ще успеят да привлекат радикално настроени хора, които да ги подкрепят. Може би и че ще изтеглят избиратели на "Изправи се БГ! Ние идваме!" към себе си и тази формация няма да бъде в следващия парламент. Тук става дума за дългосрочен сценарий", категоричен е доц. Гълъбов.

А относно това дали парламентаризмът е нарушен и отиваме към президентска република, проф. Стоянов каза, че има възползване от всички възможности, които дава "моментният хаос".

"Ясно е, че когато тръгнеш към властта, претендираш за нещо, разказваш за себе си. Основният разказ на ИТН бе да върне обратно властта на хората. Да не забравяме числата - само 10% от всички, имащи право на глас, гласуваха за ИТН. 60% изобщо отказаха да участват в този демократичен процес", посочи още политологът пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Стоянов в момента сме свидетели на доста неподготвени кандидати за публична слава, които демонстрират липса на политическа компетентност.

"Няма време за издигане на силна кандидатура, за реализиране на силна кампания, за да се мотивират хората и да направят един не толкова емоционален избор", добави той.

"Зрителите виждат, че зад това кухо дървено говорене не стои никакво разбиране за управление. Ние чуваме едни безкрайни изслушвания на министри. Само за три седмици се появи една купчина клишета. Кухото повтаряне показва, че ти не водиш преговорен процес, че не постигаш съгласие, че нямаш намерение да управляваш", каза доц. Гълъбов и изтъкна, че на политиците не им пука за криза.

А за възможността третият мандат да бъде сформиран, той уточни, че шансът това да се случи е дори по-малък от този при 45-ото Народно събрание.

"Започвам да се питам дали не е по-добре да не се реализира третият мандат. Няма програма. Тези хора отказват да дефинират програмите на българското общество. Актуализацията на бюджета не е приоритет, освен в представите на Радев. Той се опасява от това, че трябва да носи отговорност за кризата. Предстоят най-мажоритарните избори", коментира още социологът.

Коментари Напиши коментар

84

Малко за политика

преди 3 месеца

На когото и да бъде даден третият мандат, ще бъде предложено експертно правителство или направо състава на временното правителство (с малки корекции). Единствено БСП запази добрият тон към всички партии в НС. Ако те получат третият мандат и предложат временното правителство като редовно може и да успеят. Малка е вероятността ИТН да си преодолеят претенциите за цялата власт на този етап, но друга възможност като че ли няма.

83

Време за промяна

преди 3 месеца

Воля за промяна има. Избирателите трябва да си научат урока и да не гласуват за т.н. "лидерски партии" ГЕРБ, ИТН и ДПС. Не може държавата да се управлява от джип, сарай или от Фейсбук. Това никъде по света не е дало добри резултати.

82

Смях

преди 3 месеца

Депутатите от ИТН, водени от лидера си Трофонов, ще разрушават парламента. Нека полицията да ги пази, както пазеше Борисов от протестиращите. Честито на бъдещите депутати и политически лидери !