Снимка: архив, БГНЕС

Партиите трябва да направят стратегическа преоценка, защото живеем в последиците от започналия преди година протест, каза социологът Първан Симеонов през БНР.

Още по темата

„Протестът беше полезен, но направи стратегическа грешка - той надцени желанието на българите за промяна, то е голямо, но не толкова, колкото протестът пропагандираше. Затова партиите на протеста се скараха. Ако желанието на българите за промяна беше толкова грамадно, нямаше да има време за караници. Изборните резултати щяха да са грамадни и партиите на протеста щяха да се носят на вълната на желанието за драматична промяна. Българите искат промяна, но и сигурност", каза Симеонов.

Според социолога трябва да се изтрият част от червените линии, начертани от партиите. "Червените линии на самочувствието, егото. От една страна хората на Слави Трифонов, от друга - либералите в България, групирани главно около "Демократична България". За да има някакво правителство, това е желанието на българите, г-н Трифонов трябва да намери път обратно, а либералната мрежа в България малко да задържи, ако е възможно, своето донякъде културологично ехидно отношение към г-н Трифонов и неговите привърженици", смята социологът.

"ДПС е от печелившите в настоящата ситуация. При плаващи мнозинства обикновено се стига до ДПС. Експертните формули, за които ДПС настоява, намаляват градуса на хейт към Движението, а и позволяват те да спечелят някой свой интерес. Що се отнася до БСП, те играят по любопитен начин - отказаха се от политиката и играят съвършено искрено", обясни Симеонов.

По думите на социолога, ако третият мандат бъде даден с идеята да се направи правителство, той трябва да отиде в „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

"Това е и лява, и дясна мрежа. Това е малка група, не може да монополизира мандата, ясно е, че е опосредстващо звено за някакъв формат. Това казва логиката", каза Първан Симеонов.
 

Коментари Напиши коментар

124

Анонимен

преди 2 месеца

Да го даъдът на дъ пъ съ карадаиъ

123

какво стана

преди 2 месеца

днешно време в България? Свестни хора не са на мода, на мода са всякакви недоразумения с важни мнения, набедени че са някакви лози, генерали, политици, доктори и прочее

122

Анонимен

преди 2 месеца

Промяна не е възможно да има... Всичко се прави с цел ПОДМЯНА... Да се сменят управляващите и олигарсите...