Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Борбата е за пустите пари – кой да води бащина дружина“, заяви финансистът и депутат от "Има такъв народ" Мика Зайкова по повод на дебата за актуализация на държавния бюджет.

Тя прогнозира, че още на пленарното заседание в сряда – първото редовно за седмицата, парламентът ще създаде Комисията по бюджет и финанси, която да се захване с предлаганите промени.

"Трябва да сложим още малко пари и за пенсиите, защото това, което предлага правителството, намалява с 10 лева Бойковите пари за най-ниските пенсии (50-те лева добавка – бел. ред.), което е абсурд. Евростат се съгласи, че минималната пенсия трябва да бъде около прага на бедност, тоест равна или малко по-висока. Ние сме бедна страна, но ще се постараем. Пенсиите трябва да се актуализират", призова депутатът, цитирана от БГНЕС.

Зайкова подчерта още, че трябва да се помисли за вдигането на пенсията за старост, както и увеличение с 10-20% на средствата в помощ на хората в неравностойно положение.

"Мотивите за актуализация на бюджета са верни, но вече дори малко остарели, защото нещата се променят. Ние имаме най-скъпия ток в ЕС. Това означава инфлация и то сериозна. Всички цени ще се вдигнат, защото в основата е електроенергията, а сме най-бедните", коментира още тя и прогнозира, че актуализацията в държавния бюджет може да бъде приета до края на август.

Коментари Напиши коментар

33

Таня

преди 8 месеца

Респект към възрастните хора,да са живи и здрави но моля ,всяко нещо си има мярка.Хайде стига,10 000 лв. всеки месец от нашия джоб да си разнообразява живота изобщо не ми харесва

32

МАРИЯ

преди 8 месеца

ПРОТИВНО НА МНЕНИЕТО НА МНОГО МОЙ СЪМИШЛЕНИЦИ,ЦЕНЯ Г-?ЖА ЗАЙКОВА ЗА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА И ВИСОКИЯТ И ДУХ.

31

Анонимен

преди 8 месеца

Ако има актуализация на бюджета ИТН още по силни на следващите избори в противен случай провал и на бунището