Навлизаме ли в дългосрочна политическа криза? И чия е отговорността, ако отидем на поредните предсрочни парламентарни избори?

"Виновен ще е т. нар суверен, той избра такива да са групите. Какъвто ни е народът, такива са ни избраниците", заяви в "Денят ON AIR" политическият ПР Нидал Алгафари.

"Първата политическа формация, която не се показа с консенсусен подход, тя има вина. Това е неадекватно, не отговаря на българските граждани, които са гласували. Няма да има правителство заради Тошко Йорданов, според мен той за политик не става", категоричен е политическият анализатор Слави Василев.

И дадоха своите прогнози за евентуални нови, предсрочни избори.

"Според мен има шанс за правителство и с втория мандат. На третите избори пак ще е същото и на четвъртите. Докато не се съберат и не се разберат, и да преглътнат егото, да намерят някаква формула, странна или различна. Но да се живее на омраза и конфронтации, ще ни кара само да си ходим на избори и през 3, 4 месеца и да плащаме по 100 млн. лв.", смята Алгафари.

"Бойко Борисов едва ли трябва да си преглъща егото. Формулата не е да се разберат, изборите са процес, който кара гражданите да припознаят този или тази от политическите формации, които най-добре изразяват волята им. При така разположените сили в НС, ще се направи така, че и третият мандат да бъде труден да реализиране. Единствения начин е Тошко Йорданов да даде крачка назад", отбеляза Василев.

"Трябва да има правителство. В една парламентарна република трябва да има диалог, а от ИТН не са свикнали да си делят думите с други хора, но вече не са в полето на ТВ 7/8, и трябва да влязат в друг режим. Консенсусът трябваше да се реализира, и беше на прага, защото ако ИТН бяха сменили Петър Илиев, този кабинет щеше да мине",  обясни Слави Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase