Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Постепенно бежанските центрове в България започват да изпълват своя капацитет. Имаме готовност за включване в действие на други такива центрове за настаняване на мигранти, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Нямаме никакви илюзии – ще се увеличава броят на мигрантите. И тук ще положим необходимитие усилия, за да предпазим страната от мигрантския натиск в необходимата степен, да сведем до минимум преминаването на нашата граница", каза той и поясни, че такива центрове ще бъдат разкривани в югоизточната част на страната, в района на Елхово.

Още по темата
По думите му по този начин мигрантите ще бъдат настанявани по-близо до границата, след като я преминат.

Вътрешният министър посочи, че във всички европейски страни се отчита мигрантският натиск и се отдава голямо значение на тези групи, които приближават към европейската част.

Рашков поясни, че става дума за големи групи афганистанци, които наближават Турция и ние очакваме, че те ще направят опит да проникнат на територията на България.

"Проблемът се усложнява. Това изисква от нас подготовка, изисква вземането на адекватни мерки. Нямаме никакво основание да се успокояваме, защото обстоятелствата налагат да се вземат и други мерки. В момента ние отделяме полицейски сили, включително и от „Жандармерията“, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, а ако мигранти са успели да пресекат българската граница да бъдат открити във вътрешността на страната, за да се вземат съответните мерки", заяви силовият министър.

От думите му стана ясно, че при необходимост ще бъдат командировани и допълнителни полицейски сили по границата ни с Турция и с Гърция и уточни, че от Турция мигрантите могат да преминат и през гръцката територия или да се отправят към България.

Рашков призна, че всеки ден има групи от мигранти, както и каналджии, които ги превеждат през границата.

"Води се битка с тези хора, защото мигрантите не могат сами да се ориентират на територията на нашата страна, някой трябва да ги насочва. МВР полага усилия в тази насока и взема включително наказателни мерки по отношение на българските граждани, които се занимават с тази незаконна дейност", коментира той и добави, че с цялата тази информация ще запознае в понеделник президентът Румен Радев, който тогава свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на който ще обсъдят темата за ковид мерките и мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция.

Още от утре лично президентът Румен Радев ще посети ГКПП "Капитан Андреево" и Елхово и ще се запознае на място с взетите мерки.

Попитан дали ще участва в редовен кабинет, ако бъде поканен, Рашков коментира, че на този етап все още е рано да даде отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase