Снимка: архив, БГНЕС

Председателският съвет на Народното събрание се събира тази сутрин, след като по-малко от 24 часа преди официално обявеното гласуване на проектокабинета на "Има такъв народ" с премиер Пламен Николов стана ясно, че изобщо няма да бъде внесен в парламента.

Предложението за кабинет беше оттеглено от лидера на партията Слави Трифонов, след като "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" отказаха подкрепа.

Пламен Николов оттегли по лични причини кандидатурата си за премиер.

Още по темата

На влизане в сградата на парламента тази сутрин председателят на ПГ на ИТН Тошко йорданов каза: „Предатели не се подкрепят, а иначе отговорността е тяхна, имаше възможност да има кабинет, те можеха да се държат партньорски, те се държаха като предатели, отговорността е тяхна. С предатели човек не може да е партньор“, заяви Тошко Йорданов, цитиран от БНТ.

Сега ще видим на председателския съвет как си представят нещата, каза на входа пред парламента председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Той потвърди, че е съгласен с мнението на експерти конституционалисти, според които трябва да има публично изявление на президента, че смята процедурата за неуспешно приключена. "И аз така мисля, но нека видим на председателски съвет ще се реши", каза Иванов.

"С нас никой нищо не е обсъждал, ние сме имали свои обсъждания, но институционално не е имало никакви обсъждания с нас. Сега очаквам да научим какво си представят колегите", коментира още той.

"Ние дадохме формула, която е напълно възможна, просто изисква колегите от ИТН да разберат, че трябва да има разговори, трябва да има преговори, ненормалните, както се прави в парламента. Все още се надявам, че здравият разум ще надделее там", заяви Христо Иванов.

"Ако не се реализира третият мандат, Конституцията го казва - избори. Но не бива да тласкаме страната, днес има над 800 души заразени", каза още съпредседателят на "Демократична България".

"Нищо не следва - ако искат, ще включат кабинета в дневен ред, ако не искат - няма. Ще водят някакъв спор не знам колко време, дали трябва да се гласува или не. Защо е необходимо това - не знам, както не знам защо им беше необходимо това в последния месец, но все пак го направиха, каза Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" на влизане в парламента.

"Кандидатът за премиер отива излъчен, подписва декларации да поема ангажимент, че ще състави правителство, че отговаря на изискванията за това. Тук не е иди ми - дойди ми, не сме на Женския пазар. Имаше 1000 индикации, че на някои хора това им е театър, кино, сценарий или поредно предаване", обясни тя.

"При всички случаи ще се създаде конституционен прецедент. Пише ли в Конституцията, че кандидатът внася кабинета при президента и президентът го внася в парламента за гласуване? Когато президентът е внесъл за гласуване кандидатурата на министър-председател и е издал съответния указ, какво става? Ние не сме на партиен конгрес", заяви риторично Дончева.

Според нея писмото за оттегляне на Пламен Николов има значение, но не довършва процедурата.

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ. Ние идваме" заяви: „Ако има някой, който упражнява произвола, това са ИТН, защото те се опитват да извият ръцете на всички нас да работим за тях, а ние имаме наши собствени избиратели, наши собствени цели, наши собствени начини, които не са съвместими с демократичните им идеи“, каза Николай Хаджигенов .

"Аз искрено се забавлявам с това, че Тошко Йорданов говори от името на протеста, защото аз лично съм го виждал на протеста веднъж. Всъщност ние сме протеста, не те", продължи той.

Томислав Дончев от ГЕРБ беше лаконичен на влизане в парламента тази сутрин. "Какво ще се случи в общи линии е ясно. Както беше казано - време е за друго. Надявам се това време да отмине и да се върнем към времето на съзиданието", каза той.
 

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 9 месеца

Стига да видиш че върнаха парламентарните заседания в конака за да разбереш че държавата върви в грешна посока. Защо толкова настояваха да сменят сградата? Какво и беше на предната След ремонт, с евриоейски символи. Добре излеждаща! Вместо това преместиха заседанията в сграда тип женския пазар. Нищо чидно че не могат да се разберат за правителство.

27

Анонимен

преди 9 месеца

Аз на следващите избори ще гласувам машинно едновременно за ГЕРБ БСП ДПС ДА БГ ИТН и ИНиеИдваме. Всички са мафиоти

26

Анонимен

преди 9 месеца

Двамата шоумени .Папите на шоубизнеса в България са се разбрали. Гледате или шоуто на Борисов или шоуто на Слави. Друго шоу няма да ви дадем да гледате.