Преди ден Слави Трифонов обяви, че от "Има такъв народ" няма да искат гласуване на проектокабинета си. Така на практика първият мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-тото Народно събрание се провали, а от ГЕРБ отново обявиха днес, че ще върнат мандата и няма да пробват да правят кабинет в рамките на този парламент.
 
"Това, което се случва, наистина е прецедент, за пръв път се случва подобна ситуация в политическата ни история. В Конституцията обаче нещата са ясно разписани. Процедурата по съставяне на правителство се състои от две основни части. Първата е връчването на проучвателния мандат, той реално е реализиран успешно, тъй като беше предложена структура и състав на МС. И има издаден указ на президента Румен Радев. Премина се вече към втората част на процеса - парламентарната фаза". 
 
Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR преподавателят по конституционно право Христо Паунов.
 
Според него, въпреки оттеглянето на Пламен Николов, трябва да има гласуване в НС, за да излезе парламента с акт, на базата на който да се завърти рулетката за даване на проучвателен мандат за съставяне на правителство.
 
"Указът на президента е отпечатан в Държавен вестник. Много правилно от Президентството отговориха, че процедурата е в решаващата парламентарна фаза. Топката е в ръцете на депутатите. За да може президентът да връчи втория проучвателен мандат, трябва да има резултат от парламента. Това оттегляне в писмен вид не е достатъчно, трябва да има друг акт на НС, за да се приключи тази процедура", уточни Христо Паунов.
 
Едва след някакво официално решение на НС, може да се пристъпи към връчването на втория проучвателен мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase