Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от Единна народна партия няма да подкрепят кабинета на ИТН, съобщиха от пресцентъра на партията.

Депутатите на ЕНП са Мария Капон и Армян Бабикян, част от ПГ ИБГНИ.

Решението е взето на 7 август на заседание на ръководните органи на Единна народна партия.

„В хода на дискусията бяха отчетени съвпаденията в приоритетите, но не бе приет механизмът за оценка на предложения Министерски съвет и политиката на свършените факти. Това е неуважение към десетките хиляди български граждани, които са дали доверие на нашите народни представители в рамките на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“, посочват от ЕНП.

Според партийците липсата на споразумение, в политически план не дава гаранции за последователна политика за изваждане на България от модела на едноличната власт.

„В пълна сила това е валидно и за реформата в правосъдието и борбата с корупцията. Системата на представителната демокрация дава на депутатите пълномощията да представляват волята на своите избиратели и в този смисъл е неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация и то в решителен и тежък за страната момент.

Протестите, от които стартира промяната, ни дават ясен мандат за високи морални и политически изисквания към всяка следваща власт. Ръководството на партията, след гласуване, реши да не подкрепя кабинета, предложен с първия мандат“, се посочва в прессъобщението.

„Запазваме желанието си за единодействие и постигането на декларираните политически цели със субектите на промяната. Смятаме, че това е възможно да се постигне при почтен диалог, прозрачност и ясни писмени гаранции, които ни отдалечават от модела ГЕРБ – ДПС“, обясняват от ЕНП.

„Присъствието ни в Народното събрание не е самоцел и затова сме длъжни да дадем възможност за изход от кризата, дори в рамките на третия мандат. Обратното за нас означава умишлено тласкане на България към криза, която с общи усилия бихме могли да избегнем“, допълват от пресцентъра на партията.

Коментари Напиши коментар

52

До 46 БРАВО!

преди 1 година

Гласувал си за баш адвоката на МУТРИТЕ!!! Виж кой направи поправката Ванко 1 - Мая общата и Татяна Дончева! А ти се надявай на справедливост! Хаджигенов е адвокат на БХК, защитаващ обратни, убийци и др. подобни!

51

Анонимен

преди 1 година

капон Марийке, защо ревеш? Не рева, когато се обогатихте от реституцията. Ревеш, че няма да има министерски кресла! Да ви ги даде Радев!

50

11

преди 1 година

"Протестите, от които стартира промяната" - тез май не знаят на кои ора са. Точно пък от тез лумпeни не е стартирала никаква промяна.