Остават броени дни, в които ще се изясни дали предложеният от ИТН проект на правителство ще бъде одобрен. От партията са убедени, че имат общи приоритети с ДБ, ИБГНИ и БСП, но лидерите и на трите партии оцениха ситуацията като сложна.

Каква е тя според социолога Първан Симеонов?

"Има бърза еволюция в позицията на ИТН. На предишните избори казваха, че дори подкрепа няма да приемат. Еволюираха и вече са доста системни. Поизгубиха бомбастичния ефект, партията влезе в едно русло. Вече възприемат БСП. Не могат да спрат ДПС и ГЕРБ да ги подкрепят. Беше любопитно, че ДПС участваше в консултациите. Всички без ГЕРБ, но с ДПС, ми се стори странна логика", заяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" пред Bulgaria ON AIR.
 
Според него президентът е вдигнал много високо летвата със служебния кабинет, а кабинетът на Трифонов е много по-блед.

"Хората му са неопитни, лутат се, нямат план. Едните го виждат като свой кабинет - отговорността, за който носят. Бил той и кабинет на малцинството. Другите го виждат като форма на коалиция. Нормално е от ИТН да си представят това като своя отговорност, а обиграните политици да си представят това като договорка, в която да обвържат нещата в името на перспектива във времето", обясни Симеонов.

"В преобладаващата си част обществото иска кабинет, а не нови избори. Желае промяна, но не желае да се стига до крайности. Старите партии искат да имат яснота. Нови избори биха означавали лоши неща за тях. Започвам да се замислям дали ще е толкова лошо за ГЕРБ. В създалата се каша няма да са малко хората, които ще кажат: То май по-добре беше предишното. ДБ със сигурност би спечелила при нови избори, но не много. В БСП се видяха ясни трендове надолу. БСП сега получава шанс да определя играта в страната. Тя не иска нови избори, иска да е патрон на нов кабинет. ДПС не знам колко по-добър резултат ще отбележи, видя се, че резултатът е слаб. ИБГНИ при нови избори може да не влезе в парламента", смята социологът.

По думите му това, което партиите на протеста сами си причиняват, е изключително вредно за тях самите.

Хипотезата, че Румен Радев убеждава БСП да не подкрепи проектокабинета на ИТН му прилича на интрига. Чуха се критични гласове от страна на президента и служебния кабинет спрямо действията на Трифонов, отбеляза Симеонов и добави, че премиерът Стефан Янев е задал логични въпроси.

"Трябва да следим ще има ли искри между Радев и Трифонов. Това са двете главни печеливши фигури от протеста. Радев беше като знаме на целия процес. Ако се скарат, това е обезсилване на обаянието на самия протест. Трифонов поддържа профил на отдалечен от политиката. Това е неговата сила и проклятие. Много хора около Трифонов мразят политиката. Как да правят преговори и дипломация? Трифонов и Борисов ужасно много си приличат", категоричен е социологът.

Коментари Напиши коментар

116

каквото надробил

преди 2 месеца

Слафчо сам си е виновен. Попарата тепърва ще я cърба!

115

мхм

преди 2 месеца

До АнонименАз му викам пичеустия и също активно повръщам, като го видя...

114

Анонимен

преди 2 месеца

този козьобрадковец като го видя и получавам позиви за повръщане