Снимка: БГНЕС

"Много ми е неприятно, когато ако ще и Исус Христос да бяхме предложили за министър, пак щяха да му намерят кусури", заяви депутатът Мика Зайкова от "Има такъв народ" пред bTV.
Парламентът

Повод за нейното изявление бяха реакциите в общественото пространство към предложения за правосъден министър Момчил Иванов заради публикувани от него статуси в социалните мрежи. По нейните думи може да се стигне до съд заради тези твърдения.

Зайкова е категорична, че познава почти всички номинирани за министерски кресла в проектокабинета, тъй като са от нейната политическа сила и е участвала в тяхното обсъждане.

"Оптимист съм, че ще получим подкрепа за кабинета", каза Зайкова, а като основание за своя оптимизъм посочи някой от жалоните в своето изказване при откриването на 46-ото Народно събрание - хората искат промяна и вече са уморени от избори, което са показали със своите гласове на вота, така че трябва политиците да се съобразят с тях.

По време на разговорите с партиите, в които тя е участвала на експертно ниво по въпросите на икономиката, е станало ясно, че имат общи приоритети като увеличението на пенсиите, но има разлика по отношение на това как да бъде постигнато то. Въпреки това Зайкова вижда в общите приоритети още един знак за подкрепа на кабинета на ИТН.

Няма разрив между служебното правителство и "Има такъв народ", категорична е Зайкова. Партията се е отказала от идеята да кани служебни министри, защото искат по-голяма свобода на действие, но не те ще носят политическата отговорност.

"Статутът на служебното и редовното правителство е различен. При президента има повече свобода. При редовен кабинет трябва да се съобразяваш с приоритетите, които са договорили партиите. Ще правиш неща, които парламента ти разпореди, сега са свободни да правят каквото си искат", каза Зайкова.

От друга страна тя похвали служебния кабинет за повишението на събираемостта на приходите и заяви, че в таз и посока ще има приемственост при предложения за финансов министър от ИТН Пламен Данаилов.

По отношение на представения от служебния вицепремиер Атанас Пеканов План за възстановяване и развитие Зайкова заяви, че е "интелигентно написан, но има неща, които трябва да се поправят, да добавим и неща, които да извадим".

Тя посочи, че от служебното правителство не са искали мнението на нейната партия за този план, а те ще трябва да го изпълняват. Според нея в него не е обърнато внимание на иновациите, а това е много важно, за да "прескочи България в XXI век".

Коментари Напиши коментар

141

Анонимен

преди 9 месеца

То щото вашето котило харесвате някого

140

Да каже

преди 9 месеца

Зайкова пъти да отговори как така гласува за секретарката на Христо Бисеров от ДПС и за г.жа Налбант,която определи Левски и Ботев за престъпници

139

Анонимен

преди 9 месеца

Един обикновен кукупродукт. Така да излага 4ногото зеашко племе: хруп хруп, хрупопръц