Снимка: БГНЕС

Министерският съвет ще приеме днес анализ за промени в Закона за управление и функциониране на системата за национална сигурност. Тези промени ще бъдат публикувани до края на седмицата за обществено обсъждане. Това каза служебният министър-председател Стефан Янев в началото на днешното редовно правителствено заседание, цитиран от БТА.

Той предложи да се сформира междуведомствена работна група, която да бъде под ръководството на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност, за да предложи нов механизъм и, потенциално, изработването на нов Закон за управлението при кризи. Според служебния премиер в тази нормативна база има дефицит.

Стефан Янев се надява, че материалите, които са представени за обществено обсъждане, ще получат подкрепа. Той изрази увереност, че работната група за изработването на основи на нов закон ще бъде функционално структурирана и добре работеща, така че в перспектива да има възможност за решаване на тези проблеми.

Служебният премиер припомни, че на 7 юли е било проведено извънредно заседание на Съвета по сигурност, на което се е констатирало редица дефицити в съществуващата уредба в начина на процедиране и управление на този съвет. В тази връзка, със заповед на служебния министър-председател, са били назначени две работни групи, които са подготвили своите анализи. Именно един от тези анализи на една от работните групи, председателствана от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", е подготвила анализ на досега съществуващата нормативна уредба и предложение за изменението й.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase