Партията "Има такъв народ" има време до следващия петък да представи на президента Румен Радев структура и състав на кабинета.

Може ли ИТН да състави правителство на малцинството, без да се коалира с нито една партия, каквато бе заявката от самото начало? Оказва се, че по Конституция е възможно. За целта от партията трябва да съставят програма за управление на правителството, но заедно с други партии.

Още по темата
"Програмата за управление на правителството се приема с решение на Народното събрание. Това не е коалиционно споразумение. В случая всички заявяват пред избирателите, че ще подкрепят тези политики, които правителството се задължава да провежда. Онези въпроси, по които имаше единодушие предишните дни, са добра основа за програмата за управление на правителството. Тя винаги може да бъде допълвана, но трябва да стане с решение на НС, защото иначе подписването на отделни споразумения няма стойност. Би било джентълменска дума, която има стойността на хартията и мастилото", обясни доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

До следващия петък Пламен Николов трябва да върне изпълнен мандата на президента, който след това да бъде приет от депутатите.

"Ако имаме проблем с някой от кандидатите за министри, тъй като се е случвало в миналото, а и сега виждаме, че в движение променят имена, теоретично е възможно да се смени някой от кандидатите между президентството и НС", уточни Киселова.

Според Конституцията кандидат, който е посочен за министър, може да бъде сменен до момента, в който се гласува в пленарната зала. Правителството може да бъде одобрено в пленарната зала и с обикновено мнозинство.

Оказва се, че правителство без ДПС е възможно, но само ако ИТН се разбере с "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!". Сметките не излизат обаче, ако няма  подкрепата и на левицата.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

173

ИМА ТАКИВА НЕГОДНИЦИ

преди 1 месец

ИМА ТАКИВА НЕГОДНИЦИ СА ПАТЕРИЦА НА ДПС

172

FINAL COUNT-DOWN

преди 1 месец

ЛЮБОПИТНА ПОДРОБНОСТ ЩЕ БЪДЕ ПОВЕДЕНИЕТО НА ГЕРБ - РЕГИСТРАЦИЯ ИЛИ НЕ И ДАЛИ ЩЕ ДАДЕ "ЗЛАТНИ ПРЪСТЧЕТА". СЪЩО ТАКА ЩЕ ИМА ЛИ "ЗЛАТНИ ПРЪСТЧЕТА" ОТ "ПП НА СТАТУКВОТО"БСП И ДПС. А НАЙ-ЕКСТРАВАГАНТЕН и НЕТРИВИАЛЕН (за политическото мислене) Е ВАРИАНТЪТ "ПП на СТАТУКВОТО" ГЕРБ,БСП,ДПС (сума = 128) СРЕЩУ ПП от "НЕСТАТУКВОТО" С КАКВОТО ПРАВИТЕЛСТВО УТОЧНЯТ. ИСКАТЕ ЛИ ОЩЕ ВАРИАНТИ ЧОВЕЧЕТА С БЕТОННИ ГЛАВИ.

171

Анонимен

преди 1 месец

ЕДИН ЧАЛГАР ЗАЯВИ ПО БНТ, ЧЕ ПЪРВИЯТ ЗАКОН ЩЕ БЪДЕ НА ВСЕКИ БАЛКОН ГРАЖДАНИТЕ ДА ГЛЕДАТ ПО ПЕТ НОСАЧКИ ЗА ДА ИМА ЯЙЦА ЗА БАЛСАМ ЗА КОСА ПО РЕЦЕПТАТА НА БАБА И ЧЕ ЩЕ ВАДИ ОЧИ С БУТИЛКИ С МИНЕРАЛНА ВОДА, НЕРАЗБРАЛ ПОСЛАНИЕТО, ЧЕ СА ГОЛА ВОДА.ЕХ, ЧАЛГА ТАЙМ, КАКТО СЕ ОКАЗВА СТЕ БЕЗВКУСНА ПОПАРА И НЯМАТЕ НИЩО ОБЩО С SUMMER TIME НА ГЕРШУИН.