Снимка: архив, МВнР

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки излезе с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент "червени линии" за идентичността и езика в спора с България.

В писмо до своите колеги в Европейския парламент, както и до външния министър на Германия Хейко Маас, Джамбазки пише:

"Ако се спазват тези "червени линии", съвместната комисия България - Северна Македония, създадена с Договора за добросъседски отношения през 2017 г., просто не може да функционира. Първоначалната ѝ цел беше да разреши нерешени проблеми по въпросите, свързани с историята, културата, идентичността и езика. Но от самото начало северномакедонската страна многократно бойкотира комисията, тъй като не може да представи достатъчно надеждни доказателства, базирани на първични и вторични исторически източници, които да подкрепят техните твърдения".

Евродепутатът посочва, че резолюцията за "червените линии" превръща всякакви дискусии, основани на факти, документи и надеждни източници, в остарели и изтъква, че каквито и доказателства да бъдат представени, северномакедонската страна ще каже, че просто няма да обсъжда въпроса.

"Тази последна тактика явно потвърждава нашата позиция, а именно, че съвременната северномакедонска идентичност се основава на историческа лъжа чрез сложно създаване на държавна митология. Тук искам да заявя, че не отричаме държавната идентичност на Северна Македония след 1944 г. Не отричаме, че използваният от тях език е кодифицирана версия на западнобългарските диалекти, отново през 1944 г. Ние просто се противопоставяме на всякакви опити да бъдат откраднати части от нашата история, които са подкрепени от факти, признати от международните историци. Доказуеми и неоспорими исторически факти, подплатени от изобилие от исторически данни, идващи от авторитетни първични и вторични източници“, категоричен е Джамбазки.

Той подчерта, че българската позиция по историческия въпрос не може и няма да се промени и това е друг неизбежен факт, колкото и невежи, дезинформирани и неграмотни евродепутати да бъдат мобилизирани от страна на Скопие в опит да се защити тяхната незащитима позиция спрямо България.

"Без значение колко "червени линии" приема Собранието в РСМ, ние няма да допуснем никакво обсъждане по отношение на нашата история…", гласи позицията на заместник-председателя на ВМРО, цитирана от пресцентъра на партията.

Джамбазки припомни на колегите си и на г-н Маас, че Северна Македония е загубила 30 години в спора си с Гърция и сега остава да изчакаме да видим колко повече време е готова да загуби, защитавайки необоримото.

Коментари Напиши коментар

105

ББ

преди 1 година

минусите ви работят в наша полза..ще измамите службите на САЩ..например..обратно..давате им доказателства за нашите аргументи..РБългария не иска нищо от РСМ,отказ от езика на омразата,спиране преследването на хора с българско самосъзнание,спиране варварското рушене на паметници в 21 век,извинение за палените ни Нацоинални Символи...и спазване подписаните от тях Договор!...много ли искаме?..нещо обидно?..накърняващо достойнството им?..просто са троянски кон на путин и сърбия!Вето!

104

Анонимен

преди 1 година

Нулевата група потвърждава ,че сме бойно племе,но това трябва ли да ни харесва.Чия е тази елитна армия?

103

Анонимен

преди 1 година

А днешните ни ежби също са продукт на сблъсъка на рогатия по шахматната им дъска,а нас ни връткат и противопоставят,за да се лее братска кръв.