Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед
Скандал в комисията по казуса "Росенец". Заседанието продължи близо три часа. Комисията е с председател Калоян Янков от "Демократична България", който заедно със съпартиеца и бивш общински съветник от Бургас Димитър Найденов извадиха скица на имотите в резиденцията на Доган.

На комисията не присъства кметът на Бургас Димитър Николов, който от свое име бе изпратил експерти от общинската администрация - Златина Георгиева, Чанка Коралска, зам.-кмет по строителството, Живко Димитров, директор дирекция общинска собственост.

Още в началото ДПС и "Демократична България" влязоха в спор.

"Нека, когато се изслушват в качеството си на държавни органи, всички колеги да са уведомени. Това дойде малко като изненада", заяви Хамид Хамид от ДПС.

"Поредната бизсмислена комисия с поредните безсмислени решения. Днес явно ще има интерпретации. Ние не знаем за какво са тук", посочи колегата му Рамадан Аталай.

Калоян Янков от ДБ беше категоричен: "Разбирам ви, че е безмислена. За нас има голямо значение. Този лесопарк и район е много значим за това какво се е случвало в държавата"

Беше поставен въпросът дали има и колко са незаконните постройки край "Росенец".

"Да, има констатирани незаконни обекти. Имаме двуетажна масивна сграда. До момента,  в който не е получен сигнал, ние не извършваме такива проверки. Не разполагаме с ресурс. Ние сме реагирали веднага, щом е получен сигнал", отговори инж. Чанка Коралска, зам.-кмет на Община Бургас.

“Демократична България” настоя регионалното министерство да въведе ред на “Росенец”

Беше решено да бъдат поканени за изслушване представители на държавни институции - сред тях са министърът на вътрешните работи, шефът на НСО, областият управител на Бургас и всички документи от Агенцията по кадастъра. Временната комисия ще изисква редица документи от различни институции, сред които агенцията по кадастъра, ДНСК, МРРБ и министъра на транспорта, областният управител на град Бургас, както и документи, касаещи собствеността и промяната на градоустройствените планове.

В хода на работа на комисията ще се изискват и документи за имоти, част от които собственост фирмите “Хермес Солар” и “Стрейтлайн”. Документи от проверката, извършена от арх. Иван Нестеров, както и информация от МВР и НСО, както и доклада от ВАП и от агенцията по вписванията относно сделките с имоти в областта. Ще се изисква и информация за приватизацията на “Нефтохим”.

“На терена има 18 сгради и съоражения, от тях 4 имат разрешение за строеж, 1 има разрешение за ползване, всички останали нямат никаква документация. Как общината е допусналата строителството на много незаконни обекти?”, попита председателят на комисията Калоян Янков.

Има констатирани незаконни обекти, един от който е двуетажна масивна сграда, поясни Коралска. Тя е 1-ва категория, документите са изпратени в ДНСК и оттам няма обратна връзка. Това не е е обект в правомощията на общината, тъй като е 1-ва категория, а общината отговарят по закон за обекти 4-та и 5-та категория, каза още Коралска.

Димитър Найденов от ДБ попита дали Община Бургас е събирала през годините данъците за въпросните имоти след издадените Акт 14 и Акт 15, както и за кея.

„Улицата е била преградена в продължение на 6 години. Търсила ли си е Община Бургас за заеманата от „Хермес Солар“ общинска улица и ще помоля информацията да се предостави писмено по години“, каза Найденов.

Коментари Напиши коментар

35

Joko

преди 9 месеца

Ако продължавате да "цепите басмата" на ДПС-то, те съвсем скоро ТЕ ще ви сцепят задни ците.

34

Некъф

преди 9 месеца

Стига сте ни занимавали с тоя наглия. Пращайте багерите да сабарят овчарника на тоя брадат нагляр и да се приключва!!!

33

Анонимен

преди 9 месеца

На бас, че нищо няма да стане! След 10 години не само сараите ще са си там но и още постройки ще бъдат построени, на бас! Всичкото е чалгарско забавление за плебеите!