По-сериозна финансова подкрепа при раждане на второ и трето дете, както и спешно преизчисляване на пенсиите. Това са част от социалните законопроекти, които "Изправи се БГ! Ние идваме" и БСП предложиха.
 
"Партиите се надпреварват в социалните политики. Големи обещания се дадоха. Липсва експертният анализ по отношение на изчисляването каква тежест ще имат социалните политики върху българския бюджет. Действа се пожелателно, няма точен разрез как ще натежат на фиска предложенията, която всяка партия би желала да осъществи. Когато се раздава толкова много пари, няма как да няма положителен електорален ефект", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политик.
 
Той коментира и предложението за актуализация на бюджета. По думите му партиите предлагат законопроекти за стотици милиони с мотиви от по една страница, без никакво изчисление за тежестта на фиска. 
 
"Дори в изчисленията на Министерството на финансите прозира липса на необходимата експертиза. Заложени са по-високи приходи в бюджета през 2021 г., съответно е заложен негативен сценарий на нова вълна от коронавирус и влошаване на икономическата ситуация в страната. Двете неща не кореспондират. Има много голям проблем при бюджетирането в България", каза още Кръстев.
 
Той смята, че без проблем минималната пенсия би могла да бъде преизчислена, но други предложения представлявали по-голям проблем, като въвеждането на необлагаем минимум. 
 
"Очевидно ще се стигне до компромис за необлагаемия минимум. С него БСП препоръчва въвеждането на подоходно облагане, което е отпадане на плоския данък. Не трябва да променяме стабилната данъчна система. Същото важи за увеличението на майчинските, предложено от "Изправи се БГ! Ние идваме". Там имаме заложени огромни пари - стотици милиони тежест върху бюджета, които не са разписани. Математика категорично не излиза. Става въпрос за занокопроект, който ще натовари бюджета с близо половин милиард лева", обясни икономистът.
 
Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика се съгласи, че е естествено партиите да търсят електорален ефект. Той посочи, че допълнителният положителен ефект върху приходите от бюджета идва основно от ДДС, което е наложено върху горивата. 
 
"За тази година такова увеличение може да бъде вместено в бюджета. Въпросът е да се направи анализ, ако имаме спад в цените на горивата, как ще бъде финансирано през следващите години. Социалните придобивки и разходи трябва да бъдат изчислени в дългосрочен план как ще бъдат финансирани", коментира Панчев. 
 
Той подчерта, че дългосрочните проблеми на някои сфери, като пенсионната, са твърде трудно решими в краткосрочен план. 
 
"Начинът, по който могат да бъдат решени, със сигурност няма да доведе до политически дивиденти. Когато разширяваме разходите за пенсионната система, но не осигуряваме приходи, накрая се оказва, че цялостната структурата е напълно задраскана", настоя Панчев. 
 
Икономистът алармира, че изтича квотата на ваучерите за храна и ако не се направи актуализация, до края на годината ще има работници, които ще останат без своите ваучери. 
 
"В програмата на "Има такъв народ" има много сериозна част от икономическите мерки, свързани с ваучери. Изненадва ме, че не вървим към система, в която основният плюс е свързан с намаляване на данъчното облагане", изтъкна Панчев.
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 2 месеца

Соц политика ле майка ми с 38 години стаж да взема 232 лв пенсия

11

Анонимен

преди 2 месеца

То туй сме го слушали вече но няма резултат

10

Реалист

преди 2 месеца

Пари има и то много. Същите тези пари, които при мутрите отиваха в чекмеджетата