Снимка: архив, БГНЕС

"България е длъжна да си даде пауза и да се отдръпне от темата за Северна Македония и да се поканят македонските българи, за да се чуят техните болки. А след дебата да се отиде към нова позиция или декларация, за да е ясно, че се грижим за тези хора.“ Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред bTV.

Още по темата

Той коментира думите на премиера Зоран Заев за правата на българите в Северна Македония, който каза: "Не можем утре да впишем българите в Конституцията. Дебат за това започна преди няколко години. Албания вече го направи, но трябва също да отбележа, че Конституцията ще се отвори, когато се присъединим към ЕС. Македонската държава няма предразсъдъци по този въпрос. Винаги е хубаво да имаме взаимност, но намесата във вътрешните работи на съседните държави не е послание за приятелство“, заяви Заев вчера.

Според Ноев тези думи са знак за търгуване.

„Изглежда македонските елити възприемат тактика на търгуване на правата на българските граждани и тези с българско самосъзнание за членство в ЕС. Това е долнопробна търговия, с която България няма да се съгласи и не само ние. Не може да се търгува с универсални ценности“, заяви той.

Ноев поясни и че според нашата статистика в Северна Македония има 120 000 българи, защото толкова са кандидатствали за гражданство у нас.

Експертът обясни и че трябва в Народното събрание да вляза именно тези теми за справедливото преброяване в Северна Македония и правата на българите там.
 

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 месеца

"....експертът обясни...". Боже, и по това ли е експерт? Беше започнал като спец в МАГАТЕ във Виена (където го купиха), после - посланик в Брюксел, после военен министър и сега - това! Какъв умник, какъв талант! Комунистите и МГИМО дават добър старт!

11

О,Шипка-радефф

преди 4 месеца

Б О Й К О СЕ ВАКСИНИРА ! АМИ НАШИЯ /естонски/ , *** , К О Г А !!!

10

Българин

преди 4 месеца

Ноев поясни и че според нашата статистика в Северна Македония има 120 000 българи, защото толкова са кандидатствали за гражданство у нас."Експерте" (по какво точно - не се казва), в С. Македония няма само 120 000 българи, там всички славяни са българи! 120 000 от тях само са поискали и българско гражданство, но това не значи, че и останалите не са македонски българи!