Част от министрите в служебното правителство изразиха готовност да влязат в управлението, но при определени условия.

От Харвард до Министерския съвет. Само за няколко месеца Кирил Петков се превърна в една от най-харесваните фигури в кабинета, спряган е и за редовно правителство. Забелязан и от "Има такъв народ", Петков отказа министерско кресло в първия проектокабинет заради различия във визията за управление.

Втора покана до момента няма, призна самият той. Ако все пак я получи – отговорът зависи от няколко условия.

"Първо някой трябва да те покани, второ - трябва да ти даде свободата, трето – да ти даде възможност да работиш в екип. Ако някой не избере г-н Василев, проблемът не е, че няма да избере мой приятел. За мен проблемът е, че може би има разлика във визията", уточни Петков.

Още по темата
Този път обаче визиите на настоящото и бъдещото управление изглеждат по-близки, а готовността на двамата възпитаници на Харвард за редовно правителство – по-голяма.

"Аз лично харесах социалната им дейност, това 42 хил. пенсионери да не са под прага на бедност е страхотен успех. Този заряд го имаме. Въпросът е да имаме поле на действие. Не е много лесно да се говори с нас. Не може да ни вдигат телефоните и да ни казват какво да правим. Ние имаме готов екип, който би влязъл, имаме готовност, но това е само хипотетичност. Никой не е говорил с нас", обясни Петков.

Разговори с "Има такъв народ" не е водил и Бойко Рашков, който също е ключова фигура в служебния кабинет, спряган да продължи своята работа и в редовно правителство.

"Не съм получавал никакви покани откъдето и да е. Още по-малко някой ми е обещавам и е искал да ме праща извън страната, например като посланик. А пък другия колега от правосъдието – като съдия от КС. Зависи при какви условия и кой", заяви вътрешният министър Рашков.

Като възможни министри в следващото редовно правителство се споменават още Янаки Стоилов и Велислав Минеков.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase