Общ преглед

Управляващи, работодатели и синдикати постигнаха относително съгласие по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Социалните партньори са подкрепили проектите за актуализция на държавния бюджет, на бюджета за общественото осигуряване и на бюджета на НЗОК, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредното заседание на НСТС.

Още по темата
Предстои обаче бюджетът на НЗОК да бъде уточнен, тъй като там ще трябват промени, а причината е, че касата и финансовото министерство не се разбраха кой да плаща допълнителните пари за ваксинация.

"Това, което служебното правителство предлага в съответните бюджети, е да може държавата да функционира нормално до края на годината, така че да не допуснем превишение на дефицита. Всъщност дефицитът намалява с 0.5%", отбеляза Гълъб Донев.

Социалният министър отбеляза, че допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от данъци, акцизи, социални и здравноосигурителни вноски.

"В политиката за здравеопазване е заложено такова повишение, че да се поемат плащанията за работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика. Пенсиите ще бъдат преизчислени с тежестта на осигурителния стаж, заложени са и над 230 млн. лева за други социални плащания, включително мярката за месечната финансова помощ за пенсионерите с доходи под линията на бедност, заложени са и плащанията за семействата с деца под 14-годишна възраст, ако се наложи затваряне и да останат вкъщи децата, така че родителите да са осигурени. Заложени са и 72 млн. лева по Закона за личната помощ", посочи социалният министър.

Служебният министър на финансите Асен Василев посочи, че актуализацията на бюджетите  направена при допускане за тежка COVID криза, подобна тази от миналата година.

Предложението на служебното правителство пенсиите да се актуализират от 1 октомври срещна подкрепа по време на днешното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Предложението на служебното правителство ще доведе до вдигането на пенсиите средно с 12,5%. По този начин минималната ще стане 340 лв., а социалната за старост пък ще е 170 лв.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов призова промените да влязат по-бързо в Народното събрание, за да не станат жертва на политически игри и дребни сметки.

Ние адмирираме подхода за вдигане на пенсиите през тежестта на стажа, каза от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вдигането на минималната пенсия е с около 13,3%, докато за максималната то е малко над 4%. Забелязват се различни аршини, за да има справедливост те трябва да се движат заедно, заяви още Димитров.

Работодателите също подкрепиха предложението за актуализация на ДОО.

По време на заседанието обаче стана ясно, че актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ няма да бъде съгласувана от Министерството на финансите в този вид. Новината съобщи служебният министър на финансите Асен Василев.

По думите му актуализацията на бюджета на НЗОК ще трябва да се промени , а причината е, че касата и финансовото министерство не се разбраха кой да плаща допълнителните пари за ваксинация.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев представи актуализацията на бюджета на касата. Той посочи, че в промените на бюджета се предвиждат постъпления в размер на 134,5 млн. лева от здравноосигурителни проходи. В това число влизат здравноосигурителни вноски - 105 млн. лв. и трансфери за здравно осигуряване - 29,5 млн. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар