Неуспешен опит за отстраняване на главния прокурор. Как Демократична България вижда случилото се днес във ВСС?

Това е едно потвърждение, че трябва дълбока реформа в съдебната система. В случай като днешния се видя как са разподелени силите и кой зад кои интересите стои, и е ясно, че този главен прокурор ще бъде бранен от този ВСС. Това заяви в "Денят ON AIR" Стоян Михалев от "Демократична България".

Още по темата
И допълни: "Когато предупреждавахме да се внимава кой ще бъде главен прокурор, никой не ни чуваше, постепенно създадохме тази тема да бъде на дневен ред. Това е дълъг, труден и бавен процес, той трябва да бъде разясняван, но все повече разбират, че това ще се случи. Ще търсим конституционен консенсус по тази тема от всички партии, това касае абсолютно всички ни", категоричен е той

Михалев посочи и темите, който ще бъдат поставени утре на срещата.

"Тази тема ще бъде задължителна, ще има и други теми - премахването на Спецсъда, Спецпрокуртаура, но искаме и реформи в много сектори. Темата за лустрацията -  без значение как ще се казва новият министър, няма как да приемем, че ще е някой от ДС. Не е тема за разговор за места за министерски пост, ще имаме изисквания обаче, важно е кой ще прокарва тези въпроси", подчерта представителят на "Демократична България".

И поясни, че ДПС няма място в управлението.

"Ще се очертаят червените линии и ще се види какви подкрепи ще има. Но ние не можем да участваме в нещо, което е ДПС. Истината е, че е никой не може да каже на никоя партия как да гласува, но сме против подкрепа от ДПС, ДПС няма място в управлението", отбеляза Михалев.

"ГЕРБ загубиха позициите, които имаха. Това е болезнен процес за тях, не умеят да губят. За демократичния  процес е много важно ГЕРБ да загубят", каза още Михалев.

Музикантът коментира и темата за ваксинацията у нас и нейният бавен темп.

"Това е голям проблем. Това ще е друга важна тема, ние сме силно притеснени от задаваща се вълна и искаме да разберем какво ще е отношението на "Има такъв народ". Трябва да се направи една широка кампания за ваксинацията. В предишния парламент видяхме как Борисов заставаше зад антиваксърските гласове и той им даваше трибуна, за да може да паразитира и върху тези гласове", смята още Михалев.

И заяви, че "Демократична България" ще има свой кандидат за президент.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase