Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Конфронтацията и омразата са път за никъде. И най-тежкият диалог е път към някъде и не забравяйте кой ви е изпратил тук и защо". С тези думи се обърна към новите депутати най-възрастният народен представител Мика Зайкова, която откри тържественото заседание.

„Народът ни каза, че иска промяна и това излезе от резултатите на изборите, когато всички партии на промяната повишиха своя резултат, народът ви гласува сериозно доверие, а това е и отговорност“, посочи тя.

„Разчитам и на разума на колегите, които са били вече в парламента и които искат да работят за просперитета на България. Второто важно нещо, което суверенът каза е, че не дава мнозинство на нито една партия, това означава, дами и господа, работете заедно за мечтите на страната, а мечтите трябва се сбъдват“, допълни Зайкова.

Тя призна, че пред депутатите предстои много работа.

„Нито ще е лесно, нито бързо и това трябва да го знаете всички, но е възможно и това го показаха нашите колеги от служебното правителство“, посочи още доайенът на 46-ото НС.

„За втори път ми се пада честта да открия Народно събрание. Това е привилегия не само на възраст и опит и аз я уважавам много и първото нещо, което искам да ви кажа е, че се надявам да видя усмихнати лица и готовност на всеки да предостави своите знания и умения в полза на България. Нека да бъдем добри, да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ за просперираща Бъгария, за народ,който има достоен живот и е достоен член на ЕС“, посочи тя.

Зайкова обърна внимание на критиките от доклада на ЕК за правосъдната система и настоя, че е нужда реформа, така че да има отчетност на главния прокурор.

Според нея е нужда и промяна в областта на образованието, защото в момента над 30% от завършващите училище са функционално неграмотни.

Нужно е да се повишат доходите и пенсиите, защото не може в България стандартът да е толкова нисък, смята още тя.

Зайкова припомни, че е нужно и електронно правителство.

„Има страшно много работа, така че трябва да се стегнем и да работим и да не забравяме какво ни е поръчал суверенът. Може правителството да е на малцинството, но по-важното е какви са приоритетите му. Европа няма да ни забрави, винаги ни е помагала и сега ни помага и е важно какво ще направим със средствата от Европа“, каза тя.

След нейната реч новите депутати положиха клетва и обещаха, че във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа.

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 9 месеца

Не бяха 240. Бяха точно 214 депутати.

35

Протестиращ

преди 9 месеца

Право в десетката е Мика Зайкова за това в какво състояние се оказа България !

34

Анонимен

преди 9 месеца

Тая ще я пратят астронавтка в космоса, защото вече си е говорила с извънземните.