Прага на новия парламент прекрачват нови лица и ярки лидери. Всеки със своя психологически профил и със свой речник. Какви хора влизат в 46-ия парламент?

"Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат", заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на откриващото заседание на 45-ото Народно събрание.

Макар и с кратък мандат,  депутатите в 45-ия парламент използваха времето за промяна... в политическата реч:

"Страх ви тресе, страх"- Мая Манолова.
"Не се дръжте глупаво"- Тошко Йорданов.  
"Аз не съм изнервен въобще"- Димитър Главчев.
"Време е да бъде върната нормалността в държавата"- Мустафа Карадайъ.
"Думи, думи, думи, зад които не стои нито едно конкретно действие"- Корнелия Нинова.


Така представата за норма в политиката придоби друг смисъл, а образът на депутата вече е с различен профил.

"Виждаме само агресивно поведение с разцепване и опити да се надмогва, да се доминира. В същото време народът има нужда от съвсем друг разговор. Искаме да избираме политиките, а не просто лидери", смята психологът д-р Пламен Димитров.

Лидерите обаче водят разговори през социалните мрежи, а думите "хаос", "статукво" и "популизъм" изместиха добре познатите призиви за "коалиция", "отговорност" и "подкрепа".

"Това говори за липса на социална база. От една страна, това е бягство от автентичност, откритост и правдивост в действията. От друга страна, издава емоционално прегаряне, защото цинизмът и сарказмът са признак за дефицити в емоционалното здраве  на хората, които говорят така помежду си", категоричен е д-р Димитров.

"Това, което се случи със снимката на американските космонавти, е брутална простащина. Тя е присъща и за някои от участниците там", заяви психологът.

И все пак има оптимизъм, че ще видим повече политика и по-малко шоу в следващия парламент.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 5 месеца

Над 50% от хората не са гласували, макар да набедиха ***, аз познавам поне 5-6човека, които не са гласували, то няма за кого. Мутрите влязоха и си смениха името, Тошко шебека ще оправя, диван войвода от фейсбук, мика ще се смее зловещо, ристю ще оправя съдебнатасистема пускайки кьорфишеци....... Айде на избори пак

76

Справедливост

преди 5 месеца

Простащината идва в парламента, начело с ИТН. Видяхме как красивите и умни новоизлюпени политици обиждат журналистите, които не са красиви и умни като тях. Не знам на кое място ще паднем по отношение на свобода на словото.

75

Жалко за народа

преди 5 месеца

46 то НС - 90% простанщина и 10% мъпет шоу.