Слави Трифонов взриви медийното пространство, предлагайки свой кабинет още преди да бъдат обявени окончателните резултати от изборите. Последва вълна от негативни реакции и оттегляне на първоначалната кандидатурата за премиер - Николай Василев.

Шоу или политика прави партията на Слави Трифонов?

Още по темата
"Тук имаме нещо различно - математически спечелилата изборите политическа формация се отказва да се опита да състави мнозинство. Нормалната цел в демокрацията е да успееш да постигнеш мнозинство, за да можеш да реализираш своя политически проект. Тук имаме инверсия. Тяхната теза е, че ще предложат кабинет, а отговорността ще е върху другите да го подкрепят. Те няма да променят тази си позиция. Общият опит да бъдат пакетирани като част от партиите на протеста, заедно с ДБ и ИСМВ, бе погрешен. ИТН е различен тип субект, той има за краткосрочна цел да разруши партийната система на политическо представителство", заяви социологът доц. Антоний Гълъбов в студиото на "Денят ON AIR".

"Общата картина е на една радикална промяна. След 12-годишно пребиваване във властта, ГЕРБ не е първа политическа сила. Това е голяма промяна, а големите промени чисто психологически възприемаме като хаос. Хаос и ред трудно може да имаме едновременно на политическата сцена. Това е контекстът на настоящата ситуация", посочи от своя страна политологът проф. Анна Кръстева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е погрешно да се говори за парламентарна криза преди да се е конституирало Народното събрание (НС). Но доц. Гълъбов се опасява, че "вървим към нов провален парламент".

"45-ият парламент излъчи само 3 постоянни комисии. Това означаваше, че както ИТН, така и останалите политически субекти нямаха намерение този парламент да работи. Така че още до края на тази седмица ще можем да се ориентираме дали вървим към нов провален парламент или наистина има някакво желание да се върви по очевадния дневен ред за българското общество, който драматично се размина с действията на служебното правителство", изтъкна социологът.

Проф. Анна Кръстева все пак смята, че 46-ото НС може да оцелее.

"Плаващи мнозинства могат да се създават. Това е мисия на т.нар. градска десница - ДБ. Те трайно са отстоявали идеята за съдебна реформа и често са се фокусирали върху фигурата на Иван Гешев. Най-големият удар върху главния прокурор, немислим преди месец, дойде от служебни министри. По ключови реформи, изменения, промени - могат да се създават такива мнозинства", коментира политологът.

"България има ясен дневен ред, той е по-актуален и по-критичен. Това са пандемията, Планът за възстановяване и актуализацията на бюджета", каза от своя страна доц. Гълъбов.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 месеца

До 6не виждам никакви максималистични искания на Атанасов. Той каза, че ДБ не искат на всяка цена постове, но искат гаранция, че правосъдната реформа ще се случи и си запазват правото да отхвърлят някой министър, ако сметнат за недемократичен. Като се има предвид, че в предния кабинет на ИТН имаше хора от Държавна сигурност основанията им са сериозни.

16

Анонимен

преди 4 месеца

общата картина е на промяна, но тя няма да е радикална - не достигат гласовете, без БСП.

15

Анонимен

преди 4 месеца

Истинският анализатор тук е доцент Гълъбов, защото на него пределно му е ясно,че Фигуранта и метежниците му нямат намерение де се създаде правителство, защото тяхната цел е парламентарните и президентските избори да са заедно, а дотогава служебното правителство на Радев да подготви втория му мандат и от там президентска република и Евразия. Криви ще излязат сметките на Зеления чорап, защото много скоро войната ще помете цялата русо-робска пас.мина в България.