Ясен е пълният списък с народни представители, които ще съставят 46-тото Народно събрание. Те ще се съберат за първи път в пленарната зала на 21 юли, за когато е насрочено първото заседание.

Добра теория с практическо решение. Така президентът Румен Радев определи идеята служебният кабинет да стане редовен, но призова партиите да поемат отговорност.

"Трябва да излъчат ясни политически позиции чрез министрите, които ще бъдат номинирани в редовно правителство. Хората не гласуват за служебния кабинет, а за партиите. Служебният кабинет е изцяло мое решение, мое назначение и отговорност. Съставянето на успешен кабинет, който да се ползва с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог“, заяви президентът.

За диалог призова и служебният премиер Стефан Янев.

"Дискутирането на принципа "проба-грешка“ не е най-добрият вариант", подчерта Янев.

А вече седмица партиите дават различни послания за евентуална подкрепа към бъдещ кабинет. От "Демократична България" са готови за разговор с "Има такъв народ" за предложения състав на правителство, но без да искат министерски места.

"Искаме да формираме мнозинство, което да изтика навън ДПС. Това е математически възможно. Това не означава ДПС да бъде изчегъртано, а да не бъдат в положение на златен пръст“, коментира Христо Иванов от "Демократина България".

Последва реакция на ГЕРБ в лицето на Тома Биков.

"ДПС ще бъде "златен пръст" на управлението и това ще се види съвсем скоро. Второто разочарование за Иванов ще се породи от факта, че ГЕРБ няма да бъдат изчегъртани. Ако не вярва да пита Бойко Рашков. Тепърва, лидерът на "Демократична България" ще разбира в какъв капан е вкарал политическата си общност. А Трифонов ще продължи да го унижава и да го поставя в неловки ситуации“, категоричен е Биков.

Без ясна позиция до момента остават от "Изправи се, Мутри вън“. Според Арман Бабикян до момента няма да дебат за бъдещ кабинет, а представяне на готов състав. В коментара си Бабикян посочва още:

"Аз видях сервиране на готово меню, а след оттеглянето му и опит за обяснение", каза Бабикян.

А дебатът тепърва ще набира скорост. След свикването на парламента идва ред и връчването на мандатите от президента, но кога – не е ясно.

"Зависи много от това дали партиите ще намерят диалог, дали ще успеят да постигнат консенсус. Този път нямат право на грешка“, посочи Радев.

След редовните избори на 4 април, държавният глава проведе в един ден консултации с партиите, а на следващия ден връчи и първият мандат за съставяне на правителство.

Повече вижте в репортажа на Петър Иванов и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

22

Ха, ха,ха,хааааааааа

преди 3 месеца

ДИАЛОЗИ У ЗАЙЧАРНИКА ---НЕМА ДА ИМА!!!!!---ЗАЕМАЙТЕ ПАК МЕСТАТА СИ ПО ТРОТОАРИТЕ ...ХА,ХА,ХААААААА

21

ДИАЛОГ --ЗА КАКВО ..

преди 3 месеца

ВЕЧЕ Е ЯСНО , ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ИТН ЩЕ БЪДЕ ПОДКРЕПЕНО ОТ ДПС И ГЕРБ--БЕЗ ИЗОБЩО ДА ГИ ИНТЕРЕСУВА НЯКАКВА ПРОГРАМА----ЗАЩОТО ВЪТРЕ ВСИЧКО Е МЕНТЕ!ВЪПРОСА Е ----КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ИЗДЪРЖИ ИТН НА НАПЪНА НА УПРАВЛЕНИЕТО....ПОНЕЖЕ ДРУГОТО СА САМО ...АЛАБАЛИСТИКИ!

20

Анонимен

преди 3 месеца

Аз съм за президентска република ,парламентарния модел на управление е провален всеки краде ,един друг се псуват по медиите прехвърлят един на друг вината за кражбите ,вечер си пият уискито , по добре един той да поема вината за всичко и народа да знае кой е,а то с тази парламентарна система е като *** игра тука има тука нема само будалкат народа.