Проектокабинетът на Слави Трифонов - хитър ход или нелепо предложение?

"Има два варианта - или се опита да направи хитър ход, или просто не може да поеме отговорност. Това ми изглежда по-логичното. Не иска да поеме отговорност и предлага кабинет, който е неприемлив", посочи социологът Светлин Тачев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
"Има заигравка на политическото - на ниво компетенция на експертите, които Трифонов твърди, че е събрал около себе си. По-скоро не събрал, а избрал с върховната своя компетентност да ги оцени като най-качествените. От друга страна, имаме стандартното поведение на хората, които през последните 20 години са работили в драматургията, в телевизията, в шоу. Напрежение, кулминация, развръзка. Отново добрите и лошите, разпределяне на ролите, търсене на вина и отговорност. Най-накрая хепиенд - може би", каза политологът проф. Росен Стоянов.

Той е на мнение, че не трябва да се придава голяма значимост на предложението на Трифонов.

"Колкото повече коментираме този странен на първо четене политически акт, толкова повече му придаваме важност и значимост. По този начин задържаме в публичното и медийното пространство персоната на Трифонов и неговата партия", изтъкна политологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Тачев, Трифонов си е пропилял успеха от предсрочните изборите с предложението си за кабинет.

"Това, което наблюдавах при Трифонов и кампанията му, мълчанието което правеше - дотогава стъпките му бяха много премерени. Разиграваше партия шах, която му се получаваше. Успя да се възползва от това да направи предсрочни избори, за да стигне дотук. В момента, в който всичко това беше направено, той си направи харакири", коментира социологът.

Той намира за недопустимо действието на Трифонов да представи кабинет без дискусия или дебат и без да подаде ръка към останалите политически сили.

"На хората им е писнало. На България ѝ е нужно редовно правителство. Нужен ѝ е действащ парламент. Има важни решения за взимане от тук нататък. Тази държава има икономика, която трябва да работи. В един момент ние сме отново на изходна позиция", категоричен е Тачев.

Сравненията с НДСВ последваха лавинообразно след обявяването на състава на проектокабинета на Трифонов. Възникнаха и съмнения за задкулисие. Според проф. Стоянов всичко това е очаквано.

"Свикнали сме винаги да търсим задкулисие, защото почти винаги се е оказвало, че такова съществува. Самият Трифонов реши да не е под светлините на прожекторите, които не са под негов контрол. Но докога? Ако искаш да изчегърташ всичко, ако искаш да се покажеш на толкова витален, би трябвало не да се радваш на 1,2,5,10% разлика с втория, а да генерираш и мотивираш тези 60%, отказали да участваш в изборния процес. Да ги вкараш в гласуването, така че да спечелиш 50% и отгоре разлика. Тогава можеш да казваш - това е, който иска да...", заяви политологът.

"Това нито Симеон Сакскобурготтски успя да го направи, нито Бойко Борисов успя да го направи. Които спечелиха много повече - 1,7-1,9 млн. гласа. Тук имаме 600 хил. Разликата е огромна", допълни Тачев.

Социологът очаква срив в гласоподаването при евентуални втори предсрочни избори. И изключва възможността Слави Трифонов и "Има такъв народ" някога да спечелят пълно мнозинство:

Коментари Напиши коментар

25

до 43

преди 1 година

ВЪВ България...?!?!?!! Верно ли? А има ли нещо от което ти да не разбираш? Освен българки език и всичко останало, гледам, че всичко ти е ясно...

24

Анонимен

преди 1 година

Още един шаман с предсказания... Я да предскаже за себе си кога ще ритне камбаната.

23

наблюдател

преди 1 година

Във България всички разбират от футбол и от политика.