Снимка: архив, БГНЕС

Слави Трифонов е един стандартен популист, неговият подход е недемократичен. Нашите партньори в Европа никога няма да приемат на сериозно един популист. Трифонов налага волята си при положение, че народът дори не му е дал властта. Зависимостта му от Ахмед Доган и ДПС е очевидна. Партията „Има такъв народ“ /ИТН/ е инженерингов проект.

Това заяви пред БГНЕС Росен Плевнелиев /президент 20212-2017 г./ по повод предложения проектокабинет от лидера на ИТН Слави Трифонов.

„Когато една партия ултимативно налага на всички останали някакви имена, тук няма да коментирам личните им качества, по-важен е подходът. Подходът на Слави Трифонов е недемократичен“, заяви президентът Плевнелиев.

Още по темата

Той вижда днешната политическа ситуация у нас като сблъсък между демократи и популисти.

„Трифонов е един стандартен популист, а популистите, както много пъти съм казвал, не са демократи. Популистът Трифонов налага собствената си воля, хора, виждания и приоритети, при положение, че народът не му е дал тази власт. Това е популизъм в действие“, каза Плевнелиев.

Той отбеляза със съжаление, че през последните години популизмът у нас процъфтява не на последно място и заради политиката, водена от президента Румен Радев. „Той пося семето на популизма и направи така, че то да процъфти, да бъде модерно и актуално за хората. Под негово ръководство България със страшна сила попада в плен на популизма. Това ще бъде с много тежки последици за обществото и държавата“, предупреди президентът Плевнелиев.

Проблемът се задълбочава и от факта, че голямото мнозинство от българските избиратели не гласуват за политики и програми, а на принципа проба-грешка, гласуват отрицателно, за да накажат някого. За Плевнелиев това не е добър подход и той не води до укрепване на демокрацията.

„Няма никакво логично основание един популистки лидер като Трифонов, който не е казал и едно изречение, а говори с народа чрез Facebook, без да го погледне в очите, да е първа политическа сила. Това е, защото се гласува по метода проба-грешка. Непрекъснато търсим някакви месии, което разгражда демокрацията“, посочи той.

Плевнелиев посочи, че единственото нещо, което Трифонов е направил, е стартирането на незаконен референдум с три откровено противоконституционни въпроса, с което е взривил върховенството на закона.

Зависимостта на Слави Трифонов от Ахмед Доган и ДПС е очевидна, подчерта Плевнелиев и припомни: „През годините Доган е давал интервюта единствено и само за Слави Трифонов. Моето влизане в политиката през 2009 г. се дължеше на желанието да се спре разпределението на порциите и баниците от Доган, което той оповести публично не къде да е, а в шоуто на Слави Трифонов. Никога няма да забравя как още тогава той и сценаристите му излъчваха сигнала „Браво“, „Ашколсун“ – ето това е силен лидер“.

Тази връзка продължава и до ден-днешен.

„Погледнете как е създадена телевизията на Трифонов, кои са неговите спонсори. Как така стана, че за една седмица тя получи при всички кабелни оператори в България 78 канал, като че ли някой много мощно се намеси, за да се случи това нещо“, заяви бившият държавен глава.

„Проектът на Трифонов е инженерингов, подобно на този на Бареков. Между тях няма разлика. Стана ми тъжно, когато видях колко агенти на ДС се юрнаха да се изявяват като говорители на „Има такъв народ“, как щели да бъдат първа политическа сила и как щели да оправят България. Защото това е поредният инженерингов проект отново от онези, които са учили не къде да е, а в Москва как се правят подобен тип проекти“, каза Плевнелиев.

Според него ще виждаме повече популизъм и все по-малко ценностно базирана демократична култура и политика.

„Популизмът е обратното на демокрацията. Той е обратното на просперитета и развитието. Няма нито една държава в света, която да е управлявана от популист и да е процъфтяла. Нито пазарите, нито стратегическите инвеститори, нито световните лидери, нито ЕК и партньорите ни от Европа ще се доверят на който и да било популистки лидер. За справка можете да видите какво се случва на Орбан, Салвини и др., които се заиграват с надеждите и страховете на хората“, предупреди президентът Плевнелиев и изрази убеждението, че хората ще се събудят отново и тогава ще има протестна вълна, която ще помете популистите.

„За съжаление, губим ценно време“, каза в заключение пред БГНЕС президентът Росен Плевнелиев. /БГНЕС
 

Коментари Напиши коментар

312

Анонимен

преди 4 месеца

Слафтшу е новия Бареков.Не стига, че е болен и не става за нищо, ами е пуснал няколко бушона да се чекнат по ТВ-тата и да не казват нищо. Всъщност самата ИТН (Има Такива Наглеци) е партообразно формирование без никакво покритие. Както и всички останали ...

311

до Плевню

преди 4 месеца

НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВЯ КАК НАРЕЧЕ НАРОДА-СТАДО ***, като картината дето си беше окачил в Президентството. Няма да забравя как нагло се подхилкваше като я погазваше на ГЕН.РАДЕВ...

310

до Плевню

преди 4 месеца

НСРЕЧЕН Е ТАКА ОТ НАРОДЪТ НА БЪЛГАРИЯ!!! ВОКС ПОПУЛИ, ВОКС ДЕИ!ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИЙ! и аз това се чудя колеги, от Посолството кво все го пробутват, нима не знаят колко противен е и колко омръзна на бг народ. Господ и детенцето му отне, да не дава Бог на никому това, но този пак не се вразуми, като египетския фараон...ужас, Бог забавя, ала никога не забравя, е казал мъдрият бг народ...Дано не му/им се случат и по-големи нещастия на всички тези НЕДОРАЗУМЕНИЕ/Я, наречени "политици на прехода