Снимка: БГНЕС

Приоритетите на Словенското председателство на Съвета на ЕС и целите на Инициативата „Три морета“ се допълват и работят за силна и обединена Европа. Това заяви държавният глава Румен Радев, който на „Дондуков“ 2 се срещна с президента на Република Словения Борут Пахор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Словенският президент гостува в България по случай провеждането на Шестата среща на върха на Инициативата „Три морета“, която се провежда днес и утре в София.

Тазгодишната инициатива включва и успоредното провеждане на бизнес форум, който събира над 400 представители на българския и международния бизнес. Домакин на събитията в рамките на Инициативата е държавният глава Румен Радев.

По време на срещата с Борут Пахор българският президент открои приноса на  Словения за развитието на „Три морета“ по време на нейното домакинство на Инициативата през 2019 г. „Три морета“ се радва на изключително стойностни партньорства, привлича интерес в глобален план и се утвърждава като платформа за преодоляване на икономическите и социални дисбаланси в Европа. Настоящото предизвикателство пред Инициативата е да мобилизира инвестиции от частния бизнес и да продължава да реализира проекти с висока добавена стойност, заяви Румен Радев.

Българският президент пожела успешно протичане на Словенското председателство на Съвета на ЕС, което страната пое в началото на юли тази година. „България високо оценява факта, че председателството на Съвета на Европейския съюз е поето от  държава от нашия регион, която разбира предизвикателствата и работи за реализирането на важни споделени каузи по отношение на процеса но европейската интеграция“, заяви още българският държавен глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase