Снимка: МИ

Предлагаме да отворим специален иновационен фонд в рамките на инициативата „Три морета“. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков, който взе участие и направи презентация в работен панел на тема „Иновации“ по време на Бизнес форума, част от провеждащото се в София събитие, съобщиха от пресцентъра на икономическото ведомство. Инвестирането в големи инфрастуктурни проекти би било безмислено, ако не подкрепя конкретни бизнес инициативи.

В този смисъл би трябвало тези модерни технологии да бъдат използвани за създаването на иновации в индустрии на бъдещето, като например биотехнологии. Министър Петков посочи, че сътрудничеството между иновационните екосистеми в региона предполага мащабни инициативи в публични и частни структури - технологични паркове, мрежи от иновационни центрове, изследователски организации и университети.

Още по темата

Петков изтъкна, че можем да обединим водещи световни компании с иновативни стартиращи такива в Изкуствен интелект, които да подкрепят дигитализацията на индустрии на бъдещето, чрез наличната българска и регионална инфраструктура и експерти в областта. „В България работят и успешно се създават множество такива стартъпи, работещи на световно ниво, които могат да обединят усилия в създаването на иновативни решения в различни индустрии“, каза той. Министърът даде пример с биотехнологичните и фармацевтични компании, които търсят решения за подобряване на човешкото здраве.

По думите му провеждането на изследвания в България и съседните страни дава възможност на пациентите да се възползват от иновативни, целенасочени лечения. То също прави страните от Инициативата глобален център за разработване на прецизни лекарства.

Икономическият министър изтъкна още, че в София Тех парк ще се използва изграденият вече петаскейл суперкомпютър. Проектът е част от европейската инициатива Euro HPC, като така в региона ще има мощен инструмент за прилагане на научните постижения в индустрията и реализация на изследователски проекти.

„Нашата цел е да насърчим по-добра наука за обществото и за бизнеса и улесняване на иновациите, трансграничното сътрудничество с най-добрите институции и обучение на следващото поколение български ИТ таланти“, заключи министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase