Ще стане ли България привлекателна за инвестиции?

Оптимист съм за нашия регион, защото той се развива с по-бързи стъпки, отколкото другите страни членки на ЕС. Ние сме в процес на догонване и нивото на инвестициите е по-ниско от това на останалите страни. Този оптимизъм е леко подтиснат от пандемията Ковид. Трябва да подчертаем, че върховенството на закона и независимите институции са много важен фактор, който дава база за привличане на инвестиции. В националната сметка, като дял от БВП у нас, инвестициите са паднали с двуцифрен темп. Това беше резултат от Ковид кризата. Това заяви в "Денят ON AIR" финансистът Борис Петров.

И добави, че това не се наблюдава за първи път.

Още по темата

"Подобно беше и през 2009 г., но тогава удари определени сектори и въпреки мерките, които взе правителството, не бяха достатъчни, за да компенсират спада в националните инвестиции", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Петров изрази надежда, че ако има стабилно правителство, бизнес средата ще се подобри.

"Бизнес средата е също в процес на подобряване на доверието. Надявам се, че преходът към стабилно правителство ще бъде бърз и това ще даде възможност на инвеститорите да  усетят един по-дълъг хоризонт в своите планове. Важно е след тези избори да има едно редовно правителство, което би възвърнало доверието сред инвеститорите. Надявам се след изборите и независимите регулатори да дадат увереност на инвеститорите", подчерта той.

Гостът в студиото коментира и думите на Кристалина Георгиева, че до дни МВФ пуска нов инструмент в размер $650 млрд. долара.

"Тя визира увеличението на квотата на Международния валутен фонд. Това са резервите на страните членки в Международния валутния фонд. За държава като България вероятно няма да се наложи да взима пари от този резерв. Ние можем да разчитаме на Плана за възстановяване, където има достатъчно средства. Старият план се нуждаеше от едно пренасочване на инвестициите от публичния към частния сектор. Частният сектор е този, който ефективно създава растежа в икономиката и именно там трябва да се инвестира", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова.

Петров подчерта, че през есента бихме могли да се възползваме от авансовите вноски по Плана за възстановяване.

Относно актуализацията на бюджета той отбеляза, че големият проблем е в разходната част.

"Бюджетният дефицит не мисля, че се нуждае от корекция. В момента той е от порядъка на 4 - 4,5%, не е необходимо да се променя. По-големият проблем е разходната част на бюджета", посочи експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase