Снимка: БГНЕС

България потвъри първоначалната си цел за въвеждане на еврото от началото на 2024 г., като сега стана ясно, че се планира процесът да премине без преходен период, а датата на приемане на еврото да съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица.

Това става ясно от резюмето на Националния план за въвеждане на еврото в България, който бе приет на заседание на Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев, съобщиха от Министерство на финансите (МФ).

Още по темата
Документът е изключително важен, защото в него са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на единната валута.

Индикативна дата за членство във валутния съюз се запазва на 1 януари 2024 г.

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

"Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото.  Планът е разработен от Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната и при изготвянето му са следвани добрите практики от държавите-членки на еврозоната", пише в прессъобщението от МФ.

Проектът на Националния план ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет.

Документът разглежда всички важни оперативни дейности и мерки, които участниците в подготовката за въвеждането на еврото – частният, публичният сектор и гражданите – следва да извършват като част от процеса по въвеждането на единната валута, съобщава Investor.bg.

В него са ефинирани са правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени.

Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.

Конкретните задачи, които трябва да се извършат в процеса на подготовка за членство в еврозоната, с конкретните срокове и отговорни за изпълнението институции ще бъдат детайлно разписани впоследствие в План за действие към Националния план за въвеждане на еврото в Република България, уточняват от финансовото министерство.  

Коментари Напиши коментар

193

pomaklar

преди 10 месеца

До тогава афроазиятският расистки съюз ще се разбие

192

Анонимен

преди 10 месеца

От 2024 год . Започваме МАГЗИНЕН ТУРИЗЪМ под мотото "" ОЧИ ПЪЛНИ - ТОРБЕТА ПРЗНИ " !!!!!!

191

Анонимен

преди 10 месеца

Няма проблеми, със Слави и Божков начело на България, всички ще сме милионери. Те наистина, а ние гражданите душевно!