Снимка: архив, БГНЕС

Една депутатска заплата стига за 10-дневна почивка на Малдивите. На месец народен представител взима без всякакви добавки и бонуси около 4700 лв., колкото горе долу излиза воаяжът до екзотичните острови и то в 5-звезден хотел.

Това пише „Телеграф“. Заплатата на един депутат се равнява на три средномесечни заплати на наети лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор съобразно данни на НСИ. Сметките показват, че точната сума, която всеки избраник слага в джоба всеки месец, е 4728 лв., а отдихът на Малдивите тръгва от 2000 евро и нагоре.

В зависимост от постовете и участията в комисии в парламента депутатите получават допълнителни пари. Председателят на НС например получава 55 % отгоре, заместниците - 45 % , а председатели на комисии – 35 на сто върху заплатата си. Също 35 % отгоре взима депутат, който ръководи парламентарна група. Заместниците на комисии са с 25 % на плюс, а ако народен представител е член на комисия - 15 на сто. Ако пък участва във временна комисия, прибира с 5% отгоре върху заплатата. Повече пари народните избраници получават и за научните степени. Така доктор е с 10% отгоре, доктор на науките - 15 % .

Ако депутатите реализират приоритетни за страната задачи, могат да получат и до 25 на сто от основното си възнаграждение, което означава около 1000 лева. Отделно са парите за стаж - 1 % за всяка прослужена година. Право да ползват служебни автомобили имат всички народни представители. Нито един от тях обаче не може да приема подаръци, освен ако са протоколни, и на стойност една двайста от основното месечно възнаграждение за съответния месец, гласят правилата. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание и се обявяват в публичния регистър на НС.

За сравнение: депутатите в Дания взимат 21 335 евро заплата. Трябва обаче да се уточни, че тази държава е с най-висок стандарт в ЕС. Освен това има два вида добавки към заплатата им, които са необлагаеми.

В Австрия пък брутната заплата на един депутат от 1 януари 2021 г. е 9 228 евро. В Чехия заплатата на депутат е 90 800 чешки крони за 2020 г., което е 6 978 лева. В Словения на месец депутатите взимат сума, която варира от 3 661 евро до 4817 евро в зависимост от дейностите им.

В Кипър пък брутната заплата на година е 48 105 евро. Заплатата на един депутат от Литва преди облагане с данъци е 3433,80 евро, а членовете на сейма в Латвия се разписват на 2963 евро брутна заплата.

Депутатите в германския Бундестаг получават така наречената парламентарна надбавка от 10 083,47 евро за парламентарно участие, която се облага с данък. Те не получават никакви годишни специални плащания. Взимат надбавка към заплатата си за разходи за канцеларски материали и други разходи, направени по време на упражняване на парламентарната им дейност. Това са 4,560,59 евро на месец. Член на Бундестага трябва да води отделни сметки за парични дарения и парични вноски от всякакъв вид (дарения), които му се предоставят за политическата му дейност. Даренията се публикуват на страницата на Бундестага, като се посочва техния размер и произход, ако те надвишават стойността от 10 000 евро поотделно или в случай на няколко дарения от един и същи дарител.

Парламентът в Италия е двукамерен - Сенат на Републиката и Камара на депутатите, пише „Монитор“. Сенаторите получават на месец като брутна заплата 11 555 евро, а нетно - 5304,82 евро. Всеки месец те прибират и по 3500 евро дневни чисто. За целия мандат имат право на джобни за дребни разходи в размер на 4 180 евро. Признават им се до 1650евро на месец за телефон и транспорт. Така излиза, че италианските народни избраници са платени два пъти по-добре от английските, които на година в Лондон взимат 66 000 паунда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase