Ще "родят" ли правителство новите избори на 11 юли?

"Създава се усещането, че е много възможно съставянето на кабинет. Тепърва ще видим какви точно ще са неговите характеристики, какво точно ще символизира. Не бива да ни учудва, ако видим нещо широкоформатно, политико-експертно, подобно на служебното - със запазването на някои министри", заяви политологът Анастас Стефанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според социолога Добромир Живков, очакванията са именно за хибридно правителство, което да е на границата на "политически ангажираното" и на "експертното".

"В този смисъл наистина очакваме такъв тип кабинет вместо типично партиен кабинет с много партийни лица в него. Напълно съгласен съм, че е много вероятно да видим трансфери от настоящия служебен кабинет към следващия", коментира той.

Bulgaria ON AIR припомня, че Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) посочи някои от министрите в служебния кабинет, които политическата формация "си е харесала" - Кирил Петков и Асен Василев. Слави Трифонов пък от своя страна посочи, че кандидатът на ИТН за министър-председател ще е "точно обратното" на Бойко Борисов.

"Не бива да отписваме фигури, подобни на Кирил Петков, от гледна точка на това, че излъчват прозападността, с които често претендират и "Демократична България", и "Има такъв народ", и формацията на Мая Манолова. Но това няма да е водещото, тъй като очевидно няма да имаме конструкцията политически лидер и министър-председател, освен ако не се лансира такъв от ДБ, която споделя такава готовност", смята Стефанов.

Политологът изтъкна липсата на изявен политически лидер сред "партиите на протеста" като ранни зачатъци към връщане към парламентаризма, но това според него крие известни рискове.

"Опасността е да продължат да оперират в режим на политическа кампания, а не в режим управление", посочи той.

Добромир Живков вижда следващия кабинет като подобен на служебния, но според него е от особено значение да продължи да се гради доверието към институциите.

"Работата на служебния кабинет наистина като ревизия се възприема, отговаря на реваншистките настроения към ГЕРБ и модела "Борисов". Това обаче създава общото очакване, че следващото правителство трябва да продължи този път и да продължи да гради над ранните зачатъци на възстановяване на доверието в българските институции", коментира социологът.

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 2 месеца

При хаоса и бъркотията , коята цари и се насажда умишлено ....не може да има редовно правителство!...ЦЕЛТА НА ФИГУРАНТА Е---"ДИКТАТУРА"...НО , НЯМА ДА ИМА ПОДКРЕПА....

32

публиката

преди 2 месеца

НЕ. Няма да се получи. По е възможно да има дневни и нощни битки отколкото правителство. Народните маси са свикнали на кражби от СОЦИАЛИСТИТЕ и не могат да отвикнат 30 години. Осве това за Русия също е удобно хаоса , анархията , недоверието в ЕС в НАТО.За Русия, което е лошо в България е добре за нея.

31

До Анонимен 18

преди 2 месеца

Виж апартаментите, вилите, къщите, гаражите и парцелите на Рашков и тогава говори за "апартаментгейт"... Ето ТОВА е нещо! Ами брачният договор публикуван в пик - все едно гледаш като извадка от агенция за недвижими имоти. Това не ти е Цв Цв и не ти е някакво ми ти барбекю на покрива! Да не говорим за забравените за деклариране стотици хиляди левове на сметка. Наивници, ще си загубите държавата от про>тотия.