Снимка: БГНЕС

 В управлението служебното правителство е констатирало недостатъчен професионализъм и почтеност. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред bTV.

"Чух  упрек, че това правителства не действало като стандартно служебно правителство. Приемам това нещо, защото ако някой смята, че то трябва да се ограничи само до организирането на изборите, аз се питам с какво трябва да се занимавам само?", попита Стоилов. И припомни, че "имаше един закон, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, когато бяха опрощавани задължения за десетки милиони".

"Не съжалявам, че назначих Даниела Митева за директор на Агенцията по вписванията", още служебният министър.

"Сигурно е трудно да се направи този избор. В случая се спрях натова предложение, изборът е мой. Тя беше първата, която работеше по Търговския регистър. Трябваше да бъде човек, който познава отвътре дейността на Агенцията", допълни той.

Още по темата

Стоилов обясни, че мотивите му за отстраняването на предишния директор Габриела Козарева, са свързани с това, че още при встъпването си в длъжност е поискал отчети от дирекциите на Министерството на правосъдието. "В резултат на този доклад, където се посочваха редица пропуски и нарушения, взех това решение, съгласувано с министър-председателя, както е по закон", посочи той.

"Преди няколко години констатирах, че може да имаме корупция не само в стандартния вид, която винаги представлява закононарушение, но когато законите се правят не в обществен интерес, а за да се облагодетелства определени корпоративни частни интереси, тя вече става законна.".

Служебният министър на правосъдието даде конкретен пример за Закона за приватизацията, приет в началото на мандата на по-предишния парламент, чрез който са били опрощавани задължения за неизпълнени договори за десетки милиони левове.

"Или пък прехвърлянето на определени дейности отдържавата в т.нар. "ин хаус" изпълнения, като не е лошо държавата и общините да използват собствените предприятия, но те се превръщат в посредник, за да могат после други частни структури да усвояват тези пари", допълни той.

"До преди няколко десетилетия правосъдието беше едно от министерствата, което имаше най-висок капацитет по отношение на законодателството, докато това министерство постепенно е изпразвано от съдържание, донякъде от това, че съдебната власт се обособи и придоби собствено управление с несполучливото определение правителство на  съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет", заяви Стоилов.

Според него като че ли се е бъркало независимостта на съдебната власт, която е безспорно необходима, с откъсването на тези дейности, които имат много по-широко съдържание и прехвърлянето им в редица други структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase