Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Като цяло, оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство.  Вероятно, действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили и на оценките за главния прокурор Иван Гешев, както и на рейтинга на бившия министър председател Бойко Борисов.  Това сочат изводите от национално представително проучване на „Медиана“.

45% от анкетираните смятат, че работата на служебното правителство вдъхва доверие, докато на обратното мнение са 27 на сто. Оценката към кабинета Янев е положителна за разлика от това към последното правителство на Бойко Борисов, от което  62% признават, че са разочаровани.

Още по темата

Президентът Румен Радев се радва най-висок рейтинг. Доверие в работата му има 56% от анкетираните. На второ място се нарежда Мая Манолова с доверие от 30%. Трети е шоуменът Слави Трифонов с 29% доверие.
Работата на лидера на ГЕРБ одобряват 26% от участвалите в проучването. Доверието в червената шефка Корнелия Нинова е 25%, а това в лидера на ДБ Христо Иванов -20%.

Проучването тества и отношението към главния прокурор Иван Гешев. Според 52% той не работи добре и трябва да бъде сменен.

Друг извод от изследването е, че се очертава сериозен проблем с ваксинацията срещу коронавируса. Над 40 % от пълнолетните у нас не възнамеряват да се ваксинират, а още 29 % се колебаят дали да го направят. Остава да се надяваме, че нова вълна на корона епидемията няма да пришпори процеса на ваксинация.

******

Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г.  с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase