Снимка: БГНЕС

Договорът за добросъседство и приятелство от 2017 г. е в основата на отношенията ни с РС Македония. Нашата цел е, членството на РСМ и Албания в Европейския съюз. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежкия актив на партията и уточни, че е говорил с македонския премиер Зоран Заев.

Борисов предупреди, че начинът, по който сега управляващите и президентът Румен Радев водят преговорите с РСМ може да доведе до лош изход за България или „ще направи между две най-близки държави, народите ни да се мразят десетилетия напред“.

Още по темата

„Нашата стратегическа цел е влизането на РСМ и Албания в ЕС. И вие тук младите хора трябва да направите всичко възможно поколенията, които са сега, следващите поколения да не се намразят. Радев раздели държавата ... сега раздели народа и по темата Северна Македония“, подчерта Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Започваме от рамката и затова направихме Договора за добросъседство. До този момент аз мисля, че ги лъжат, но да изчакаме Европейския съвет, който ще е 24-25 юни. Преди това е срещата на НАТО. Там дано имат куража и уменията да проведат преговорите, които да направят двата народа на тези две съседни държави най-приятелски“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че през последните 4 години, докато ГЕРБ е бил на власт, България беше фаворитът на Балканите.

„Ние бяхме водеща сила на Балканите. Сега политиката, която се води, ще ни направят да се смразим, да се мразим. След това за какво ще са ни европейските проекти? Влизаш в една държава, която не те обичат. Затова ние със Зоран Заев се опитваме да направим така, че именно отдолу нагоре да тръгнат нещата“, каза бившият премиер.

Борисов подчерта, че историята е важно нещо, но нека да оставим историците да се свършат работата.

„Имаме Договор за добросъседство. Това е най-важната точка. Така се е създал и ЕС – от най-враждуващите държави - Франция, Германия, Великобритания. Вие няма да се подвеждате по омразата на Радев, която той насади в народа“, призова Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase