Снимка: архив, БГНЕС

"Има такъв народ" са единствените, които имат шанс да съставят правителство, каквото и да означава това. ГЕРБ са в глуха изолация, отказаха се от тях и т.нар. патриоти. БСП заради съавторството си в този модел, който сега трябва да бъде изчегъртван, също не е в състояние да събере мнозинство и да управлява". Този коментира Иван Костов, премиер на България от 1997 г. до 2001 г., пред БНР.

Според него дори и да се тръгне към трети избори (втори предсрочни), ако няма консенсус как трябва да се излезе от трайната политическа криза в страната, как да се конструират отново службите за сигурност и съдебната система, за да гарантира върховенството на закона, няма да има изход и излизане на кризата.

Още по темата

"Това не се дебатира. Дебат означава да чуваш другия и да посрещаш тезите му критично, но добрите неща да приемаш, такъв дебат изобщо няма", каза Костов.

Той определи обществото като крайно разделено, което е причина да не се ражда дебат, а това води до разпадане на цялата национална тъкан.

"Демократична България" дадоха програма и се опитаха да започнат този диалог, темата за съдебната реформа е постоянна тяхна тема. Те са умерени, не стигат до крайности и при тях няма шоу. Опитват се да бъдат позитивни, те се опитват да подскажат този тон на останалите, но не се получава дебат. Дебатът трябва да е по същество - по темите и по мерките", посочи бившият премиер.

Той предложи да се приеме Декларация за реформата, която трябва да започне да се съгласува отсега между тези, които се канят да я правят, за да станат екип, който трябва да я извърши.

"Без екип не може да се направи крачката напред. Не може да я направи нито една партия, защото няма капацитет", каза Костов.

Бившият премиер коментира и санкциите по закона "Магнитски", наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и още физически и юридически лица в България. "Смисълът на санкциите е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните операции на корупционните мрежи. Това не е ядрен взрив, това е изсушаване на тези мрежи, за да не могат да функционират", каза Костов.

Той постави въпрос пред УС на БНБ как защитава българските банки от риск да не попаднат под санкции. "Дават ли си сметка, че те не пазят интересите на вложителите в рискови банки. Изпълнява ли си дълга пред обществото, или пак ще стане като с КТБ".

Според него банките трябва да бъдат предупредени за рисковете, които поемат, защото има банки, които са дали кредити, държат авоари на санкционираните лица.
 

Коментари Напиши коментар

208

Веселинъ 7112136860

преди 5 дни

Антибългарин !

207

неутрален

преди 1 седмица

ТОЗИ ДОБРЕ ЩЕ НАПРАВИ ,АКО СЕ СКРИЕ НЯКЪДЕ И МЛЪКНЕ !!! ЗАБРАВИЛ Е ДО КЪДЕ ДОВЕДЕ И ТОЙ СТРАНАТА!!!

206

помнещ

преди 1 седмица

На този човек ,гусин Костов му се размина всичко! И кражбите на неговото СДС! И "Приватизацията " пладнешки обир посред бял ден,на партията му от крадци и ПРИВАТИЗАТОРИ на Огромният паричен и материален ресурс на социализма! По времето на "Ликвидационните съвети"! Беше един цирк тогава пред трудовите хора на социализма! Създали блага които Тези крадци от СДС след 1989 г ОТКРАДНАХА ПРЕД ОЧИТЕ НИ НАЙ НАГЛО!! Не бива да допуснем и на Борисов ДА МУ СЕ РАЗМИНЕ! ГЕРБ Е МЪРТВЕЦ ВЕЧЕ!НВОТО НАСТЪПИ!-:)