Общ преглед

Расте интересът към инициативата "Три морета" далеч от нейния географски обхват, заяви президентът Румен Радев, който откри конференцията "Инициатива "Три морета“ - единство, иновации, свързаност", в която участват водещи експерти от транспортния сектор.

След месец България ще бъде домакин 6-тата среща на върха, на която ще присъстват държавните глави и делегации от всички 12 страни-участнички. "Ще имаме много по-голям успех в развитието, ако обединим нашите усилия", заяви държавният глава пред участниците в инициативата.

Според Радев страните от тази инициатива са изправени пред сходни предизвикателства, а "Три морета" се е родила като идея именно като един инструмент за социално и икономическо сближаване чрез транспортна, икономическа и социална свързаност.

"Вече от няколко години, в рамките на годишните срещи на президентите, стигнахме до извода, че политическото говорене не е достатъчно. Трябва да работим така, че нашият регион да стане по привлекателен", посочи още президентът, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че към инициативата вече има създаден и инвестиционен фонд, който да финансира проекти в трите приоритетни области.

"Ние стъпваме на всичко, постигнато до момента като усилия да увеличим нашата свързаност. България погледна отвъд географския и времеви обхват на тази инициатива", коментира още Радев, който подчерта, че на срещата среща на върха в София гост ще бъде и президентът на Гърция, въпреки че южната ни съседка не е част от нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар