Снимка: БГНЕС

"Може би едно по-ранно завръщане на Жан щеше да е по-лесно приемливо, повече хора щяха да си спомнят, но може би това е част от тактиката на формацията. Внимателно прочетох техните послания. Не бих ги подценявал. Времето е твърде кратко, за да могат те да съберат достатъчен брой гласове, за да влязат в парламента и да играят решаваща роля, но може би мислят в перспектива". Така президентът (2002-2012 година) Георги Първанов коментира пред Нова телевизия завръщането на бившия премиер Жан Виденов в политиката.

Още по темата
"Преживял съм много и всеки път си казвам, че това е невиждана конфронтация. През 1996 г. на "Позитано" летяха павета, всеки момент се очакваше да нахлуят протестърите, едва ли не да запалят сградата. Тогава сякаш беше ясна барикадата. Ние бяхме от едната страда, от другата - Костов и компания. Сега барикадата е навсякъде, сега е всеки срещу всеки и то по възможно най-тежкия начин. Конфронтацията е хранителната среда на некадърните политици. Паветата през 1996 г. бяха истински, сега са павета думи, павета компромати", посочи Първанов.

Според него силово решение няма и не може да има. Апелът му към тези, от които сега зависи изходът от изборите и съставянето на правителство, е да започнат да преодоляват противоречията. Нека да си водят дебатите по ключовите въпроси, но да имат приоритети, по които да се договорят, апелира Първанов.

На въпроса дали има лидерски проблем в БСП, Първанов отговори: „Преди малко казах, че не бива да бъдем остри в полемиката със сродни леви формации, още по-малко ще чуете от мен крива дума спрямо партия от самата коалиция, особено що се отнася до БСП“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase