Снимка: БГНЕС

Отказът на "Сиела-Норма" да достави допълнителни машини за изборите при заложената цена от 6,5 млн. лв. е опит за извиване на ръце. Това заяви пред bTV председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева. Тя разказа, че дисертацията ѝ за смесената избирателна система е научно изследване и то няма нищо общо с политиката. Допълни, че листите на "Има такъв народ" все още не са готови и тя не знае дали ще бъде част от тях за предстоящите избори.

Още по темата

Митева посочи, че се надява ЦИК да разбере истината относно цената на допълнителните машини за предстоящия вот и защо фирмата доставчик "Сиела норма" е отказала сигури поръчаните бройки при заложената цена от 6,5 млн. лева.

По думите ѝ поръчаните машини за предишните избори са стрували 43 млн., а цената е определена Министерския съвет. "Никой не знае как се е стигнало до тази цена. ЦИК просто е подписала един договор и е гласувала тази цена. Разбирам, че дори самите представители на "Сиела" не могат да обяснят как се е стигнало до тази цена. (...) Според мен това е едно извиване на ръце от фирмата, защото е ясно, че първите машини са доставени от тях и е нормално и останалата част да се достави от тях", уточни Митева. Тя посочи, че не приема критиките, отправени към промяната на Изборния кодекс за този вот и 100-процентовото машинно гласуване.

"Направените промени следваха от промените на ГЕРБ, направени през 2020 г. Те не бяха толкова съществени. Най-съществената беше промяната, свързана с гласуването на българските граждани в чужбина. По отношение на машинното гласуване, то е въведено през 2019 г., тогава и самият Борисов заявяваше, че трябва да се въведе и е глупост да се гласува и с хартии, и с машини", коментира председателят на 45-ото Народно събрание.

Засега от фирмата отказват публични участия. Преди дни Митева стана доктор в Института за държавата и правото на БАН с дисертация за въвеждането на смесена избирателна система. В труда си тя предлага 1/3 от депутатите да се избират мажоритарно, останалите 2/3 – пропорционално, с кандидатски листи и преференции.
 

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 7 месеца

КАКВО Е ТОЛКОВА НАУЧНО ЗАГАДЪЧНОТО НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СИСТЕМИ. ТЕ СА САМО СРЕДСТВО ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛАСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. СЪЩЕСТВЕННИЯТ ВЪПРОС Е НЕ КАКВО СА СИСТЕМИТЕ, А КАКВА Е ВЛАСТТА. А ЩО СЕ ОТННАСЯ ДО НОВАТА ДОСТАВКА НА МАШИНИ Е ВЪПРОС НА ЕЛЕМЕНТАРНА СМЕТКА И МАЛКО ЛОГИКА, ЗА ДА СЕ ОЦЕНЯТ МОТИВИТЕ. КАКВИ СА БЪДЕЩЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ - ИСТИНАТА НИКОГА НЕ ОСТАВА СКРИТА.

66

4epa

преди 7 месеца

ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН ЛИ - ТОВА Е ЕДНО НЕДОНОС4Е !!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАКТО И СБИРЩИНАТА КОИТО ГО СЪЗДАДОХА !!!!!!!!!!!!!!

65

Ха, ха,ха,хааааааааа

преди 7 месеца

Е..много има да се рете гладни, ама не сте за жалене. Заслужавате си го!