Снимка: БГНЕС

Българската държава да заплаща тестовете за COVID-19 на чуждестранните туристи, които идват на почивка у нас – този вариант обсъждат властите като мярка за стимулиране на туристическия сектор, съобщи финансовият министър Асен Василев.

"Нещо, по което работим и е в напреднала, но не финална права. Ще видим какви възможности има да се покрият тестовете на чуждите граждани, които идват на територията на България, за да може да се отпуши международният туризъм. Работим активно с министерствата на туризма и на здравеопазването, за да видим това доколко е възможно и как може да стане в най-кратки срокове", обясни Василев.

От своя страна, министърът на туризма в служебния кабинет Стела Балтова припомни, че румънски граждани вече могат да влизат в България свободно и без документ за проведен тест.

"Това ще доведе до активизиране на туристическия поток от тази дестинация. Сега на ход са нашите туристически бизнеси“, подчерта тя.

Балтова коментира и ситуацията с екскурзоводите, които бяха едни от най-засегнатите в сектор "Туризъм" и припомни, че днес изтича крайният срок да се подадат оферти към министерството за подпомагане.

"До 15 юни ние ще сключим договори с тях, с които в аванс ще получат 50% от стойността на договорите. Средствата също са налични по един от проектите, които Министерството на туризма управлява", поясни Стела Балтова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase