Снимка: архив, БГНЕС

Не е задължително да съм в листите за предстоящите избори, но няма и да откажа. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Кадиев, председател на партия „Нормална държава“.

Още по темата

Относно това дали ще участва в някоя листа на предстоящия предсрочен парламентарен вот Кадиев заяви, че преговорите в тази посока все още не са приключили. „Не е задължително, няма и да откажа. Зависи как ще се договорим. В крайна сметка зависи и от преценката има или не смисъл да съм част, дали ще допринеса, или по-скоро ще накарам хората да се отвратят от мен. Това предстои като решение. Мисля, че до сряда, когато е Националният съвет на БСП, който ще определя листите, трябва да сме наясно с това“, поясни той.

Георги Кадиев уточни, че споразумението за обединението на лявото пространство е за тези избори. „Нека да видим как ще се справим първо в кампанията – дали има смисъл от него, защото отговорът ще го даде 11 юли. Всички мислим, че това е положително, че това е пътят, по който трябва да се върви, но в крайна сметка важно е какво мисли избирателят и след това да видим как ще работим заедно в парламента. Аз лично мисля, че това е посоката и трябва да продължим заедно и занапред“, коментира още той.

Не искам лявото пространство да бъде боксова круша за всички останали, трябва да забравим разногласията от миналото, каза още Кадиев.

„През миналите години се случваше единствено разцепление, вътрешни и външни спорове. В последния парламент се видя крайният резултат – 43 депутати в ляво от БСП и 197 други. Тъй като не искам лявото да бъде постоянно в ъгъла и боксова круша за всички останали, присъединих се към идеята, че трябва да забравим различията, разногласията, които сме имали в миналото. Всички имаме някаква вина за това, трябва да гледаме напред и да се обединим, за да дадем повече сила на лявото, казано най-накратко“, заяви Кадиев.

Относно разговорите за обединение на лявото политическо пространство Кадиев коментира, че след като са се обединили около принципа, че ще участват заедно и заедно ще носят тежестта на предстоящите избори, оттам нататък е било лесно. Той уточни, че са се разбрали относително бързо по текста на споразумението, който е рамков и общ за принципи, за които се борят - законност, антикорупция, доходи, екологична политика. „Съвсем нормални принципи, които, ако успеем да наложим, ще направят България по-добро място за живеене“, допълни Георги Кадиев.

Той поясни, че е нормално да има различия в програмите на партиите. По думите му „Нормална държава“ е по-икономически ориентирана. „Повечето от нашите мерки са насочени към развитие на бизнес, освобождаване от държавен натиск на държавни институции, бухалки на властта. Залагаме и изключително много на борбата с корупцията, защото това е най-бързият начин да влязат пари в икономиката“, каза още Георги Кадиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase