Снимка: БГНЕС

Службите са атакувани от президента Румен Радев и служебния вътрешен министър Бойко Рашков, защото разкриха руската шпионска мрежа. Темата за подслушването е част от започналата предизборна кампания и опит за тяхното овладяване. ГЕРБ настояват за разсекретяване на всички данни за подслушвания на политика, ако наистина има такива. Това заявиха на брифинг в централата на ГЕРБ Даниел Митов и Тома Биков, предаде репортер на БГНЕС.

„Румен Радев и Бойко Рашков не могат да простят на службите, че разкриха руската шпионска мрежа. Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на президента Радев и служи за неговото преизбиране“, каза заместник-председателят на партията Даниел Митов на брифинг на ГЕРБ.

Още по темата

Той припомни, че наскоро службите ни за сигурност са били изслушани в НАТО във връзка с разкритата руска шпионска мрежа, за която са получили висока оценка от нашите евроатлантически партньори.

"След нощното интервю на служебния премиер разбрахме, че той бил научил от медиите, че били подслушвани политици. Той е министър-председател и е в състояние да научи какво е истината. Ние също искаме да знаем каква е истината. Атаката срещу службите очевидно е продиктувана от нещо друго. Ако е нарушен законът, тези които са го нарушили, трябва да понесат отговорност. Наскоро на службите им бе дадена най-висока оценка заради шпинския скандал с Русия. Очевидно президентът Радев и вътрешният министър Бойко Рашков не могат да простят на службите, че разбиха руската шпионска мрежа. Нашата оценка е, че атаките срещу службите са именно заради това", каза още той.

"За нас е важно да стане ясна истината. Има закон и за да бъде подслушван някой, трябва да има разрешение от съда. Ако няма, значи е незаконно. Това трябва да стане ясно и ако има виновни, да си понесат отговорността", допълни Митов.

Според него служебният кабинет се е превърнал в предизборен щаб на Радев. Той уточни, че е нормално да се сменят областни управители предизборно, но не и шефът на митниците, на ДНСК и други структури.

От партията призоваха всичко да бъде разсекретено и да стане ясна истината за подслушванията.

"Хвърлят някаква лъжа, която повтарят многократно и убеждават хората, че има нещо нередно. Искаме да излезе истината наяве. Но да не стане така, че преди това ще отидем на избори и после ще излезе, че няма нищо, както е ставало", обяви още Митов.

Тома Биков пък определи случващото се като активно мероприятие на двама милиционери.

"Преди всички избори Атанасов излиза и казва, че някой бил подслушван, а след като минат, всичко се забравя и нищо не се доказва. Убеден съм, че ще стане така. До тук чуваме само твърдения на двама милиционери от 97-а година. Има две цели - да изкара от батака Бойко Рашков, а втората - да дискредитират службите", каза Биков.

Той разкри още, че Бойко Рашков дори няма достъп до класифицирана информация, въпреки, че е вътрешен министър, което било тревожно. Стефан Янев обаче имал информация и затова било учудващо, че не разкрива истината, а говори с източник "една жена ми каза на пазара".

"Задавам въпроси - някой звънял ли е в Дубай, в Белград? Така ли е попаднал в СРС? От 20 години живеем в "Гномгейт", още от 2005 г. Оказа се и за Констинброд, че няма нищо вярно. Като минете през всички скандали, ще видите, че не са довели до нищо. В момента на власт са те и имат достъп до цялата информация. Защо не разкрият истината? Как Атанасов се обажда на единия ден, на другия ден Рашков не е сигурен, но вечерта казва, че били подслушвани, а после се отказва, че било от МВР, а било в ДАНС. Кое е истина от всичко?", попита Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase