Снимка: Bulgaria ON AIR

Служебното правителство смени всички 24-ма областни управители. Освободен от поста директор на СДВР бе и Георги Хаджиев. Най-вероятно ще има още смени по върховете на МВР, посочи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Нормална политическа практика е да се сменят основни фигури в държавното управление. Администрация, назначавана на различни принципи от прозрачността, е по-вероятно да пречи на провеждането на каквито и да било избори. Представете си ситуация, в която не бъде сменен никой. Веднага служебното правителство ще бъде обвинено, че подпомага ГЕРБ за следващите избори и връщането на Борисов на власт", заяви политологът Георги Киряков в "България сутрин".

Още по темата


"Това служебно правителство има два месеца. Ако се чуди една седмица кой и дали трябва да бъде сменен, часовникът работи срещу него. Тук обаче остава нещо недоизказано. Повечето сменени хора са политически назначения. Тези хора били ли са ключови в практики, които обществото не приема за нормални? Ще бъдат ли изведени съмнения как са организирали предните избори?", коментира политологът Христо Панчугов.

По думите му проблемът е поредната политизация и хвърлянето на димна завеса. Прозрачността е ключът към следващите избори. Въпросът е дали ще може да се възстанови усещането на гражданите, че процесът е нормален и демократичен. Ако това е началото на една позитивна промяна, всичко, което се случва, е добро, смята той.

"Наистина прозрачността е ключова. Понеже няма парламент в момента, министрите се отчитат пред обществото през медиите. Това ще доведе до предвидимост", съгласи се Киряков.

"Вече има говорител на Министерския съвет, какъвто не е имало повече от 10 години. Всеки ден премиерът, министрите и президентът са пред камерите и микрофоните. Нещо, което също не се беше случвало. По-добре е да виждаме това, с грешките им, отколкото предишното нещо - неясни договорки и свързаности. Видя се и в МВР, че не става въпрос за професионализъм, а за лоялност и зависимости", подчерта той.

Киряков е на мнение, че смяната на областните управители е част от осигуряването на честни избори.

А Панчугов посочи, че политиците ще трябва да вземат инициативата и да видим много повече политически разказ. Според него политиците рискуват да се изправят пред парламент, който ще произведе същия резултат като 45-ото НС.

"Време е да започнат разказ как ще изглежда новият политически модел. Важно е българското общество да го знае сега (преди изборите - бел. ред.)", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Правителството има изключително сложна задача - да осигури изцяло машинен вот в конкретен вид секции. Който иска да гласува - ще намери начин да гласува. Това обаче ще удължи времето за провеждане на гласуването. Ако го сметнете по 3-4 минути за по-възрастните избиратели и го пренесете върху 800 човека в секция, ще видите, че ще отнема около 40 часа, за да минат всички", обясни политологът.

Киряков пък отбеляза, че по-скоро вижда консолидация в БСП, отколкото разцепление. Лявото крило, което се създава там, е в рамките на БСП и цели да върне БСП в коловоза на вътрешния диалог, смята той.

"Чувам от техните среди, че са си взели поука от резултатите и ще излязат с по-различен образ на следващите избори", каза Киряков.

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 11 месеца

"И корупцията и търговия с влияние е само усещане."А Мата Хари е една фикция, литературна героиня.След като дори Гешев - който надушва от 500 километра близалки с изтекъл срок на годност в гнездо на порока като детски център Биберон и вдига жандармерият, за да отцепи целия окръг - не успя да я открие, значиТАКАВА НЕМА.Точка.

65

Анна Заркова

преди 11 месеца

Невероятно, но факт. Като се смени правителството на Борисов с правителството на Янев, шефовете на българските служби за сигурност спряха да ходят на работа прибраха се при жените си у дома. Така те дадоха неоспоримо доказателство, че принадлежат лично на Бойко или на партията му, или Бог знае на чия друга партия, или корпорация но тъй или инак не принадлежат на България. Не са на държавата ни това е ясно. Язък, че ние, българските граждани, им плащахме толкова много време от данъците си огромните харчове и заплати.Освен, че не са на българската държава, тия господа началниците на Д

64

Приспивна

преди 11 месеца

Такава заблуда сеят хора, които ходят по студиата, за да си заслужат Догановата порция. Приспиват хората и буквално се безчинства и вършее в държавата. Доган е спуснал план и срок кадрите на ДПС бързо да навлизат в държавните структури. БСП, ДБ и другите са просто периферия. Съвсем скоро ще стане ясно, че турската деструкция е завършила. Десетки хиляди ще останат без работа, защото ще се анулират договори и ще се дадат на обръчите.Борисов се опита да се еманцопира непозволено и зрелище то е факт