Снимка: Bulgaria ON AIR

Служебното правителство смени всички 24-ма областни управители. Освободен от поста директор на СДВР бе и Георги Хаджиев. Най-вероятно ще има още смени по върховете на МВР, посочи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Нормална политическа практика е да се сменят основни фигури в държавното управление. Администрация, назначавана на различни принципи от прозрачността, е по-вероятно да пречи на провеждането на каквито и да било избори. Представете си ситуация, в която не бъде сменен никой. Веднага служебното правителство ще бъде обвинено, че подпомага ГЕРБ за следващите избори и връщането на Борисов на власт", заяви политологът Георги Киряков в "България сутрин".

Още по темата

"Това служебно правителство има два месеца. Ако се чуди една седмица кой и дали трябва да бъде сменен, часовникът работи срещу него. Тук обаче остава нещо недоизказано. Повечето сменени хора са политически назначения. Тези хора били ли са ключови в практики, които обществото не приема за нормални? Ще бъдат ли изведени съмнения как са организирали предните избори?", коментира политологът Христо Панчугов.

По думите му проблемът е поредната политизация и хвърлянето на димна завеса. Прозрачността е ключът към следващите избори. Въпросът е дали ще може да се възстанови усещането на гражданите, че процесът е нормален и демократичен. Ако това е началото на една позитивна промяна, всичко, което се случва, е добро, смята той.

"Наистина прозрачността е ключова. Понеже няма парламент в момента, министрите се отчитат пред обществото през медиите. Това ще доведе до предвидимост", съгласи се Киряков.

"Вече има говорител на Министерския съвет, какъвто не е имало повече от 10 години. Всеки ден премиерът, министрите и президентът са пред камерите и микрофоните. Нещо, което също не се беше случвало. По-добре е да виждаме това, с грешките им, отколкото предишното нещо - неясни договорки и свързаности. Видя се и в МВР, че не става въпрос за професионализъм, а за лоялност и зависимости", подчерта той.

Киряков е на мнение, че смяната на областните управители е част от осигуряването на честни избори.

А Панчугов посочи, че политиците ще трябва да вземат инициативата и да видим много повече политически разказ. Според него политиците рискуват да се изправят пред парламент, който ще произведе същия резултат като 45-ото НС.

"Време е да започнат разказ как ще изглежда новият политически модел. Важно е българското общество да го знае сега (преди изборите - бел. ред.)", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Правителството има изключително сложна задача - да осигури изцяло машинен вот в конкретен вид секции. Който иска да гласува - ще намери начин да гласува. Това обаче ще удължи времето за провеждане на гласуването. Ако го сметнете по 3-4 минути за по-възрастните избиратели и го пренесете върху 800 човека в секция, ще видите, че ще отнема около 40 часа, за да минат всички", обясни политологът.

Киряков пък отбеляза, че по-скоро вижда консолидация в БСП, отколкото разцепление. Лявото крило, което се създава там, е в рамките на БСП и цели да върне БСП в коловоза на вътрешния диалог, смята той.

"Чувам от техните среди, че са си взели поука от резултатите и ще излязат с по-различен образ на следващите избори", каза Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase