Националният план за възстановяване и устойчивост все още не е внесен в Европейската комисия, а това забавяне може да доведе и до закъсняване на средствата, които ще постъпят в страната ни. Трябва ли документът да бъде преработван и до какво още може да доведе това?
 
"Технически все още до нищо не може да доведе, защото в момента тече оценка на тези планове, които са внесени от Европейската комисия. Това ще продължи два месеца. След това ще има одобрение от Съвета на министрите. Но цялата тази процедура е свързана с нещо друго - този план няма обезпечение на европейско ниво, тъй като все още не е сертифициран от отделните страни членки, както и съгласието за създаването на облигации, с които да бъде финансиран планът", каза бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че има огромно количество облигации и за тях също е нужно време.
 
"Съмнявам се преди края на годината да има възможност, дори одобрените планове, които са с възможност да станат през юли или август, да получат финансиране. Имаме гъвкавост, но това не означава, че това, което се случи до момента, е добро. Планът е един стратегически документ. Той се изработва от година, година и половина, с много сериозни проучвания и анализи на силни и слаби страни", добави Дацов.
 
Той припомни, че планът е имал и своите ограничения, които бяха приети.
 
"Трябва да отговаря на определен тип условия. Да направи света и самата икономика "по-зелена". Всичко това трябва да бъде обвързано с останалите стратегии и стратегически документи в една страна, защото това е малка част от финансирането, което правителството трябва да отделя, за да постига своите цели", коментира още бившият зам.-министър на финансите.
 
По думите му самият план има много къс живот - той е за три години.
 
"В първата част той цели да възстанови икономиките от кризата, а втората част, която е стратегическата, промяната на структурата на икономиката и начина на живот на хората в Европа. Да направи европейската икономика по-конкурентоспособна и по-стабилна на предизвикателствата на новия свят. Планът трябва да бъде подкрепен с реални проекти", посочи Любомир Дацов.
 
Той смята, че в последните години администрацията е проблемна, вместо да е на по-високи нива. Според него политиците са виновни за това.
 
"Политиците трябва да дават посоката на развитието у нас. А администрацията е тази, която трябва да има техническия капацитет на подготви нещата", категоричен е Дацов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase